2022. június 27. hétfő | László
Nagy fogások

Inváziós csukafaj került be Magyarországra?

Inváziós csukafaj került be Magyarországra?

Augusztus végén került elő a képen látható csuka egy magyarországi magántóból. Nagyon szép őshonos példány vagy újabb inváziós hal? A Magyar Haltani Társaság (MHT) válaszolt. 


NYEREMÉNYJÁTÉK!!!

Iratkozz fel a Pecaverzum Youtube-csatornájára, mert ha elérjük az 1111 követőt, 30.000 forint értékben sorulunk ki ajándékot a tagok között! 

A nyereményt a Fish'n Go horgászhelyfoglaló rendszer ajánlotta fel.

Részletek ERRE!

Addig is jó szórakozást az eddigi videókhoz, és persze jönnek folyamatosan az újak is!


„Augusztus 30-án fogtam ezt a példányt egy hazai magántóból. A baráti körben arra tippelnek, hogy ez egy Muskellunge (Muskie), mivel nincsenek rajta se foltok se csíkok. Abban kérek szakértői véleményt, hogy ez a hal csuka vagy az említett alfaja” – tette fel a kérdést és küldte be a fényképet egy olvasó az MHT-nak

A szakértők a képet látva arra a következtetésre jutottak, nincs kizárva, hogy egy idegenhonos halról van szó. 

„A maszki (Esox masquinongy) egy észak-amerikai csukafaj. A farokúszója általában hegyes végű és pettyezett, az oldala csíkos, de egyik sem biztos bélyeg. A kérdést az dönthetné el, hogy az alsó állkapocs alatt hány érzékelőpórusa van. Ha hatnál kevesebb (4-5), akkor csuka, ha több (7-9), akkor maszki. Ha 6, akkor bizonytalan” – írták, de sajnos a hal állkapcsáról nem készült fénykép.

Az MHT hozzátette: csak remélni tudják, hogy a hal csuka. „Mert ha valaki a tiltás ellenére is behozott volna egy új idegenhonos fajt, annak beláthatatlan következményei lehetnek az őshonos faunára” – fogalmaztak. 

A Pecaverzum az ügyben megkereste az MHT elnökét. Dr. Harka Ákos elmondta, a tokfélék és a csukák pontos meghatározás érdekében szükséges az állkapocsról készül felvétel, alulról fotózva.

Valahogy így: 

Kérik is a horgászokat, hogy a szóban forgó halak esetében a fotók készítésekor figyeljenek a fent vázoltakra. 

Nemrég számoltunk be egy örömteli hírről: rendkívül ritka állasküsz került elő a Tiszából.

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(fotók: MHT)

Pecaverzum a közösségi médiában:

Kövessétek Facebook-oldalunkat!

Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!

Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!