2021. szeptember 16. csütörtök | Edit
Nagy fogások

Rendkívül ritka állasküsz került elő a Tiszából!

Rendkívül ritka állasküsz került elő a Tiszából!

A szakemberek egyelőre még nem tudták eldönteni, hogy a három állasküszfaj közül melyikről lehet szó. Az észlelés rendkívülinek számít, a hal igazi ritkaság a folyóban.


NYEREMÉNYJÁTÉK!!!

Iratkozz fel a Pecaverzum Youtube-csatornájára, mert ha elérjük az 1111 követőt, 30.000 forint értékben sorulunk ki ajándékot a tagok között! 

A nyereményt a Fish'n Go horgászhelyfoglaló rendszer ajánlotta fel.

Részletek ERRE!

Addig is jó szórakozást az eddigi videókhoz, és persze jönnek folyamatosan az újak is!


A Magyar Haltani Társaság (MHT) Mit fogtam? rovatába küldték be a képeken látható halat véleményezésre. 

A hallal találkozó horgász azt írta, a Vajdaságban, a példány a Tisza mellett fekvő Adorjánnál került elő. „Állasküszre tippeltem, de zavarba hozott az »orrszarv«. Alaposabban szemügyre véve azonban arra a megállapításra jutottam, hogy régi sérülésről lehet szó. A bal oldalon hiányzó ajakból alakulhatott ki a szarvszerű képződmény. A zsákmányolás helyszíne is érdekes, eddig ugyanis úgy tudtam, hogy a Tiszában ritka ez a halfaj” – írta a fotókat beküldő, B. M. monogramú horgász. 

Az MHT válaszában kifejtette, a hal valóban állasküsz, ami rendkívüli ritkaság a Tiszában. „Arra azonban, hogy a Duna vízrendszeréből leírt három állasküszfaj közül (Alburnus mento, Alburnus danubicus, Alburnus sarmaticus) melyikről lehet szó, majd később válaszolunk, mert az anális úszó sugárszáma, amely a biztos azonosítást lehetővé tenné, a képről nem állapítható meg” – közölték a szakvéleményt.

A halnak tehát még minden bizonnyal lesz utóélete az interneten is, és talán kiderül, melyik állasküszről van szó, de maga a tény, hogy észlelés érkezett egy ritka fajról, már örömteli hír. 

Arról hallottál már, hogy magyar vízből került elő távol-keleti hibridre emlékeztető ponty, ami sajnos elég rossz bőrben volt?

És azt láttad már, hogy Dunába torkolló patakból került elő furcsa lény

Na és ezt a halat felismered? 

Válasz EBBEN a cikkben!

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(fotók: MHT)

Pecaverzum a közösségi médiában:

Kövessétek Facebook-oldalunkat!

Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!

Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!