2021. augusztus 5. csütörtök | Krisztina
Aktuális

Magyar vízből került elő távol-keleti hibridre emlékeztető ponty

Magyar vízből került elő távol-keleti hibridre emlékeztető ponty

Különleges, egyedi mintázatú pontyról kapott fényképet a Magyar Haltani Társaság (MHT). A hal kísértetiesen hasonlít arra a távol-keleti hibridre, amelyet a tükörponty és az ázsiai vagy más néven indiai ponty keresztezéséből hoztak létre.

A fura pontyot P. L. nevű horgász küldte be az MHT-nak. Fegyvernek közelében csalta horogra, de azt nem közölte, hogy mikor és hol fogta. A környéken több élővíz – köztük a Tisza, a Nagykunsági-főcsatorna és a Fegyvernek Alsóréti Holt-Tisza – is elterül, tehát ezek közül bármelyikből jöhetett az egyedi példány, nem is beszélve azokról a tavakról, amelyek Fegyvernek közelében találhatók. 

De nem is ez a leglényegesebb, hanem, hogy mit válaszolt az MHT. A horgász arra volt kíváncsi, hogy a hal különös mintázata betegség vagy természetes mutáció következménye. 

„Halegészségügyi szakértőnk szerint nem betegség, hanem genetikai eltérés okozhatja a színt és a szokatlan pikkelyzetet is, amely egy távol-keleti pontyhibridre emlékeztet” – érkezett a válasz.

A Pecaverzum telefonon is kereste az MHT, az elnök, Harka Ákos annyival egészítette ki az általuk megjelentetett szakvéleményt, hogy a hal leromlott állapotúnak, soványnak tűnik.  

A távol-keleti hibridről a Pecaverzum írt nyolc napja. A halfajta a tükörponty és az ázsiai vagy más néven indiai ponty (nevének hivatalos fordítását nem találtuk) keresztezéséből született.  

Pecaverzum a közösségi médiában

Kövessétek Facebook-oldalunkat!

Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!

Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!