2024. június 19. szerda | Gyárfás
Nagy fogások

Kifogták minden idők legnagyobb pontyát a Tisza-tóból!

Kifogták minden idők legnagyobb pontyát a Tisza-tóból!

Napról napra egyre nagyobb halak akadnak horogra a III. International Carp Marathon (ICM). Május 25-én, szerdán pedig újabb versenyrekord és egyben tórekord született! A most partra került hal egy 2016-ban kifogott és később elopott, majd visszaszerzett 28 kilós példány helyét vette át a képzeletbeli dobogó legfelsőbb fokán. 

Aki azt gondolta az elmúlt napokban, hogy már nem tartogat meglepetéseket a Tisza-tavon zajló III. ICM, az bizony jókorát tévedett.

Történt ugyanis, hogy a 164 órás verseny elején már rögtön az elején megdőlt az ICM all-time rekordja egy 22,65 kilós ponttyal. Ezt követően sem volt megállás, hiszen egy még nagyobb hal került partra, az előző csúcstartónál 14 dekagrammal súlyosabb.

Na, most kapaszkodjatok meg, mert bizony még ezt is tudták fokozni a versenyzők! Május 25-én, szerdán délelőtt bombahír érkezett, egy újabb kapitális pontyot fogtak, amely nemhogy új versenyrekord, hanem a Tisza-tóból valaha kifogott legnagyobb hitelesített ponty is. Magyarán mondva: megszületett az új Tisza-tavi pontyrekord!

A szervezők tájékoztatása szerint az új csúcstartó hal tömege: 28,39 kilogramm. A halnak az A16-os helyen horgászó Ashima Bojliroller Hungary Team örülhetett. 

„Megdőlt a Tiszatavi tórecord. Gratulálunk Karjtár Mátyásnak” – írták a Facebookon a szervezők. 

A Pecaverzumnak a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. megerősítette, hogy jelenlegi ismereteik szerint valóban ez a legnagyobb ponty, amit valaha kifogtak a Tisza-tóból.

Mint megtudtuk, a Tisza-tavon hivatalos rekordlistát nem vezetnek. Az eddigi legnagyobb hal, amiről tudtak az egy 28 kilós példány volt, amelyet Folytyik Zoltán csalt horogra 2016 őszén.

Érdekesség, hogy azt a halat ellopták – derül ki a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. egyik korábbi cikkéből.

Mint ahogy abban olvasható,  2018 tavaszán a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata (ÁHSZ) figyelt fel egy, az egyik legismertebb közösségi oldalon megjelent fényképre, melyen szereplő tőponty 31,90 kilogrammot nyomott, és egy Pest megyei bányatóból fogták ki. A farok feletti rendellenes pikkely rajzolat alapján azonban kísértetiesen hasonlított a korábban Tisza-tóból kifogott példányra.  

Ezen tények alapján az ÁHSZ szakértő bevonásával tovább vizsgálódva 2018. július 18-án megállapította, hogy a két különböző időpontban, két különböző vízterületen kifogott hal ugyanazon egyed. 

A Nébih az eljárást véglegesen lezárta, melynek eredményeként több szabálytalanság miatt 3 millió forint halgazdálkodási bírság megfizetésére kötelezte a Pest megyei vízterület halgazdálkodásra jogosultját. 

Az érintett ponty egyedet a Nébih hatósági zár alá vette, és kötelezte a halgazdálkodásra jogosultat annak az eredeti élőhelyére történő visszaszállítására, amely 2019. 03. 07-én éjjel következett be.

Azon a napon tehát a szép kort megért tőponty visszaérkezett arra a helyre, ahol nevelkedett és élt több mint 15 éven át. 

A III. ICM-en – amely május 21-én, szombaton 14 órakor kezdődött és május 28-án, szombaton 10 órakor ér véget – 43 darab 3-4 fős csapat indult, és a 6 kilónál nagyobb pontyok, koi pontyok és amurok számítanak bele a végeredménybe. 

Csapatonként 140 ezer forint volt a nevezés. A fődíj 1 millió forint értékű vásárlási utalvány, de díjazzák a legnagyobb halat kifogó csapatot is 400 ezer forint értékben, és a szektorok 1.-3. helyezettjei is számíthatnak nyereményre.  

További infók a verseny hivatlos weblapján, ITT. Az eredmények is nyomon követhetők, méghozzá ITT.

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(fotó: International Carp Marathon Tisza-tó FB-oldala)