2021. december 4. szombat | Barbara, Borbála
Nagy fogások

Koós Ferenctől tanult módszerrel cserkésztek be 81 kilós harcsát

Koós Ferenctől tanult módszerrel cserkésztek be 81 kilós harcsát

Újabb kapitális harcsát sikerült partra terelni az Ohati tórendszer egyik tavából. A sikeres horgász három éve váltott pontyozásról harcsázásra, azóta várt egy igazi nagy példányra.

Újabb hatalmas harcsát fogtak az Egyeken található Ohati tórendszer egyik tavából. Október 20-án, szerdán 03 óra 30 perc észlelte a kapást Buricza Zsolt, aki 22 éves fiával és egyik kollégájával 48 órás túrát töltött el a horgászhelyen. 

„80 méterre a parttól kínáltam fel egy tenyeresnél kisebb kárászt. Óvatosan fárasztottam, háromszor indult meg jobban, utána bement az öbölbe, de sikerült visszafordítanom, és nem kellett csónakba szállni. A fárasztás körülbelül 25 percig tartott. Elég magas volt a part, nem jó kesztyű volt rajtam, nem tudtam ráfogni a szájára rendesen, így segítséget kellett kérnem a fiamtól és a kollégámtól” – a nyilatkozta a Pecaverzumnak Buricza Zsolt, aki azt is elmesélte, hogy a 230 centis és 81 kilós harcsát egy számára új módszerrel csalta horogra, amit egy ismert harcsahorgásztól lesett el. 

„Óriásantennával fogtam. Ez ugyanaz a módszer majdnem, mint a szakítós, de jóval érzékenyebb. Ezt a halat úgymond Koós Ferencnek köszönhetem, mert ezt a módszert tőle tanultam, én ezt magamtól sosem csináltam volna. Pár hete két napot eltölthettem vele Nagyrédén, és nagyon sok mindent tanultam tőle, többek között ezt is” – mondott köszönetet a trükkökért, amelyeket elsajátíthatott. 

No, de hogyan is néz ki egy óriásantennás szerelék? „Van egy bambuszrúd, aminek 600 gramm súly van a végén. A háromnegyedénél van egy 300 grammos úszó, és ezen van végig egy 120-as monofil damil karabinerrel. Ebben van beleakasztva egy szakító, vagy direktbe lehet használni, hogy ne szakadjon, hanem egyből kihozza az antennát. Ez egy 180 centi magas antenna” – foglalta össze a lényeget Zsolt, aki három éve még a pontyokat kergette, de már nem talált benne kihívást, és harcsázásra váltott. 

„Most már belátom én is, hogy sokkal eredményesebb ez a fektetett bot. A mostani kapásom ejtős volt, velem szembe kezdett el úszni a harcsa, nem vettem volna észre más szerelékkel. Így meg rátekertem kétszer, majd bevágtam neki” – tette hozzá. 

A harcsahorgászat szenvedélye már a fiát, Buricza Zsoltot is „megfertőzte”, az ő egyéni rekordja 22 kiló. 

Az Ohati tórendszer ontja magárból a hatalmas harcsákat: Májusban 110, szeptemberben pedig 90 kilósat fogtak. A Hortobágyi Halgazdasági Zrt. vezérigazgatója egy korábbi interjúban elmondta, a tórendszerben élhet még ezeknél is sokkal nagyobb harcsa. „A törzsvendégeink elmondása szerint van egy körülbelül három méteresre és 130-140 kilósra becsült harcsa is a tóban. Eddig még senkinek sem sikerült kifogni. A létezéséről árulkodnak a 10-20 kilós pontyokon talált óriási harapásnyomok is” – nyilatkozta Simon Károly szeptemberben az RTL Klubnak. 

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

Különleges történetek a Nagy fogások rovatunkban! Videókat néznél? Kattints IDE!

Küldj sztorit Te is!

Egy gombnyomással juttathatsz el nekünk fotót és szöveget! Kattintsd IDE, és már küldheted is a sztoridat!

Pecaverzum a közösségi médiában:

Kövessétek Facebook-oldalunkat!

Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!

Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!