2024. május 21. kedd | Konstantin
Nagy fogások

Megdőlt az országos rekord! Ekkora dévérkeszeget még sosem fogtak!

Megdőlt az országos rekord! Ekkora dévérkeszeget még sosem fogtak!

Két hatalmas dévérkeszeget is fogtak az utóbbi napokban a Rába-folyó Vas vármegyei szakaszán. Az egyik nagyobb a hivatalos országos rekordnál!

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének hivatalos oldalán, a horgászfogások között jelent meg két óriási dévérkeszeg, amelyek néhány napja kerültek partra. 

Lonai Endre március 30-án, szombaton a Rába-Nick térségi szakaszán 5,2 kilogrammos dévért tarthatott a kezében. A hal pontyozás közben érkezett, és erőteljes kapást produkált. 

Molnár György (nyitóképünkön) egy nappal korábban, március 29-én, pénteken egy még nagyobb dévért fogott a Rábából. Akkorát, amely még a hivatalos országos rekordot is meghaladja. 

„A déli órákban érkezett egy erőteljes kapás method feederezés közben. 15 perc fárasztás után láttam, hogy egy óriás lapát van a horgomon. Hatalmas öröm volt ekkora halat kifogni” – fogalmazott a horgász.

A hal tömege a beszámoló szerint 6,13 kiló volt, míg a hossza 74 centiméternek bizonyult. A horgász elmondása alapján halőri hitelesítés nem történt, de három ember látta, akik csak csodálkoztak.

A hivatalos országos rekordot Kiss Ferenc tartja egy 6,02 kilós, 63 centiméteres példánnyal, amelyet szintén a Rábából, a jakabházi szakaszból emelt ki 2014. november 11-én.

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének elnöke, Puskás Norbert a Pecaverzum megkeresésére azt mondta, megkérték Molnár Györgyöt, hogy az országos rekordlistára is töltse fel a fogást.

Ha ez megtörténik, és a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) hitelesnek ítéli meg a fogást, akkor új országos rekordról beszélhetünk. 

Honlapunknak sikerült elérni Molnár Györgyöt is, aki elmondta, hogy már fel is töltötte az országos rekordlistára a 6,13 kilós dévért.

„Ekkorák csak a Rábában élnek. Két különböző mérleggel is mértük, így biztos, hogy nem tévedtünk, mert ugyanazt mutatta” – nyilatkozta a sikeres horgász. 

Molnár György elmondta, egy 150 grammos dobósúlyú heavy feeder botot használt, amelyen 0.14-es fonott damil futott, a végén 0.12-es fonott előkével, amelyre 8-as horgot kötött. A csali pedig pop-up volt. 

Azt is elárulta, hogy a kapitális dévért a Rába csörötneki szakaszán fogta, és a mérlegelés, fényképezkedés után visszaengedte a folyóba. 

Frissítés április 3-án 14:41-kor:

Molnár György arról tájékoztatta a Pecaverzumot, hogy a Mohosz elfogadta a bejelentést, és elismerte hivatalos országos rekordként a fogást.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(fotók: Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége)