2024. június 19. szerda | Gyárfás
Nagy fogások

Megsérült a Balaton legnagyobb tükörpontya, Bütykös – fotókkal, videóval

Megsérült a Balaton legnagyobb tükörpontya, Bütykös – fotókkal, videóval

Pár napja újra kifogták a Balaton legnagyobb tükörpontyát, Bütyköst Szepezdfürdőn. A 34,90 kilósnak mért hal farkán sajnos észrevettek egy sérülést. (A CIKKET MÁJUS 7-ÉN FRISSÍTETTÜK: A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHNp Zrt.) szerint 33,5 kilós a hal.)

Bütykös, a Balaton egyik legismertebb és legnagyobb tükörpontya, amelyet már nagyon sokszor kifogtak a horgászok az északi oldalon, Szepezdfürdő környékén. 

A gigantikus hal többször birtokolta az abszolút balatoni pontyrekord címet is. 2022. augusztus 24-én a Varga Valter István Balatonszepezden, a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) tanyáján döntött csúcsot, amikor Bütykös 32,88 kilós volt

2023. november 5-én pedig Vető Gellért tarthatta a kezében 34,354 kilósan, ami akkor is balatoni rekordot jelentett. Ő is a balatonszepezdi Mohosz-tanyán csalta horogra. 

Bütyköst azonban ezeken az alkalmakon kívül többször is megfogták. A szepezdfürdői Carp Paradise szálláshely hivatalos oldalán regisztráltak minden egyes esetet

A Pecaverzum az üzemeltetőktől megtudta, 2018 óta már kilencszer terelték partra a vendégek Bütyköst.

Azt is elmondták, hogy a fogásokat nem szokták bejelenteni a BHNp Zrt.-nek, mert volt rá példa, hogy fél nap után jelentek meg csak a halőrök. Így azóta mindig egyből visszaengedik. Nem szeretnék kínozni – ahogy fogalmaztak. 

Bütykös most újra feltűnt, május 3-án, pénteken 20 óra 30 perckor egy visszatérő szlovák vendégnek sikerült matracra fektetnie. Amikor a fényképet elkészítették, egész seregnyien gyűltek össze a parton, hogy ünnepeljenek. 

A horgász, Peter 350 méterre húzta be a végszerelékét, amelyen egy szem, 24 milliméteres bojlit kínált fel. A halat mérlegelték is: 34,90 kilogrammot nyomott.

Bütykös farkával sajnos valami történt, elszíneződött és meg is sérült – mesélték honlapunknak.  

Bütykös visszaengedéséről egy videó is készült. A felvételen jól látható, hogy a farokúszójából hiányzik egy darab.

Frissítés május 7-én 12:02-kor:

A BHNp Zrt. is beszámolt Bütykös kifogásáról. 

Mint írták, Peter Kacmár fogásánál nem voltak jelen a munkatársaik, ugyanis a horgászrendben megadott telefonszámra nem érkezett bejelentés a rekordközeli fogásról, pedig azt a behúzós horgászrend előírja. A horgász utólag, e-mailben tett eleget bejelentési kötelezettségének. 

„A horgászhely bérbeadója által publikált 34,90 kilós tömeg helyett Peter 33,5 kilót rögzített levelében. A fotókat visszanézve vélhetően a szállásadó, aki először publikálta a fogást, nem vonta le az úszómérlegelő tömegét” – közölte a BHNp Zrt.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(fotók: BHNp Zrt., ifish.hu)