2022. szeptember 28. szerda | Vencel
Nagy fogások

Negyedjére is horogra került idén Magyar, Mezőtárkány legendás pontya

Negyedjére is horogra került idén Magyar, Mezőtárkány legendás pontya

A 27-28 kiló között mozgó Magyart idén először tavasszal csalták horogra, a nyár folyamán pedig további három alkalommal szákba került. A legendás halról az első fotók 2013-ban érkeztek, amikor 14 kilós volt. 

A Mezőtárkányban található Mátravíz Horgásztó legnagyobb pontya a Magyar névre keresztelt hal, amely már régi lakója a sóderbányászat nyomán létrejött 10 hektáros víznek. Az első fotó 2013-ban készült róla, amikor még csak 14 kilós volt.

Azóta általában minden évben többször is horogra kerül, az elmúlt 9 év alatt pedig majdnem megduplázta tömegét. 

2022-ben már négyszer került partra Magyar. Legelőször május 6-án, amikor Malyinkó David tarthatta a kezében 27,80 kilósan, ami akkor új tórekordnak számított. A spanyol beütésű bajszos 80 dekagrammal volt nagyobb tavalyi önmagánál. 

Szűk egy hónap elteltével, június 4-én ismét megörvendeztetett egy horgászt Magyar, ráadásul még fel is szedett magára 20 dekát, és elérve a 28 kilót, megint új tórekordot jelentett. 

20 nappal később, június 24-én a legendás hal ismét tiszteletét tette. Tömegéből néhány dekát veszített.

A júliust „magányosan” töltötte Magyar, azonban augusztusban ismét kikéredzkedett egy picit a friss levegőre. A tömege 26,9 kilogramm volt. 

„Mátéék gondoltak egyet, és lejöttek egy 12 órás rapid pecára botot tesztelni. 1 órán belül pedig sikerült megakasztaniuk a tó legnagyobb pontyát. Ezért szép a horgászat. Visszaengedés után megjegyezték, most már mehetünk is haza” – írták a Mátravíz Horgásztó Facebook-oldalán augusztus 11-én.

Mint fentebb említettük, Magyar 2013-ban 14 kilós volt. Akkor így nézett ki: 

Három év után került elő a halottnak hitt koi ponty. Részletek és videó ERRE!

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: Pecaverzum-montázs, képek forrása: Mátravíz Horgásztó FB-oldala)