2021. augusztus 5. csütörtök | Krisztina
Nagy fogások

„Nekem a csukázás a legnagyobb élmény”

„Nekem a csukázás a legnagyobb élmény”

Unicsovics Zoltán szerencsés horgász, hiszen az országnak abban a szegletében él, ahol számos víz veszi körül. A Pecaverzum lelkes olvasója ki is használja ezt, és amikor csak teheti, lemegy pecázni. Legnagyobb zsákmánya eddig egy süllőzés közben horogra akadt csuka volt, a következő célja pedig egy nagy harcsa. 

„Öt-hat évesen kezdtem el horgászni, akkor édesapám vitt el magával a vízpartra. Aztán a nagymamámmal és a testvéremmel, később pedig a barátokkal jártam pecázni. A Tisza-tótól ötpercnyire lakom, így bármikor, ha van egy kis szabadidőm, le tudok szaladni a vízpartra” – mesélte a Pecaverzumnak Unicsovics Zoltán, akivel a Süllőfészekben kergettük együtt a halakat.Mint sokan mások, ő is úszózással kezdte a pecázást. Békés halakra horgászott, majd tízévesen jött az élmény, ami a mai napig meghatározza a pecázáshoz fűződő viszonyát. Akkor fogta meg ugyanis az első csukáját. „Ott eldőlt, hogy a ragadozóhalakra fogok horgászni. Néha azért pontyozom is, de általában csukákat, süllőket kergetek.”

Zoli a Tisza-tónál, a Nagykunsági-főcsatornán, Kiskörén és a Jászsági-főcsatornán is sokat horgászik. Mindet kedveli, de a kedvence a Nagykunsági-főcsatorna. Ott fogta a legtöbb halat.

Süllőből eddig hatkilós volt a rekordja, csukából pedig egy tekintélyes méretű példány akadt a horgára, ami 120 centiméter hosszú volt, és 13-14 kilogramm volt a súlya. „Lent voltunk Kiskörén, az alvízen süllőztünk, és jött egy kapás éjfél körül. Nem nagyon húzta el a hal, éppen csak mozgatta, azonban egyszer csak megéreztem, hogy valami nagyobbat húzok. Azt gondoltam, hogy egy süllő lesz. Húztam, húztam, és egyre nehezebb lett, ezért azt hittem, hogy valami akadót szedtem össze mellé. A parttól körülbelül két méterre azonban hirtelen megiramodott. Nem befelé ment, hanem a parttal párhuzamosan, így mentem vele én is 60-70 métert. 30-35 perces fárasztás után sikerült szákba terelni, de nem volt elég nagy a merítőhálónk. Így a szomszédból kaptunk egy nagy bojlizós szákot, és azzal tudtuk kiszedni. Éppen hogy csak belefért. Mivel süllőztem, monofil előkét és kicsi horgot használtam. De szerencsém volt, mert a szája oldalán, a lemezes részbe akadt, ezért nem tudta elharapni a hal.”

Zoli legszívesebben csukákra horgászik. Vagy úszós vagy fenekezős módszerrel, kishallal. „Nekem a csukázás a legnagyobb élmény. Pergetni is nagyon szeretek rá. Ott a kedvenc pillanatom, amikor rávág. Mikor húzom a gumihalat, engedem, hogy lesüllyedjen, és érzek egy nagy koppanást, akkor tudom, hogy csukával van dolgom.”

A következő cél Zoli számára egy szép harcsa. Eddig nyolcvancentis volt a legnagyobb zsákmány, de idén szeretne horogra akasztani egy nagyobb példányt. „A barátokkal úgy szoktuk harcsázni, hogy piócát, nadályt és harmatgilisztát használunk, de tavaly megpróbáltam kagylóbéllel is. Szeretnék idén nyáron egy igazán nagyot fogni.”

Küldj sztorit!

Te is szívesen megosztanád nagy fogásaidat a többi horgásszal? Jó hír, hogy hamarosan indul a Pecaverzum multimédiás beküldő szolgáltatása: egy gombnyomással tudsz majd küldeni nekünk fotót, videót és szöveget! Addig is elérsz minket a pecaverzum@gmail.com címen vagy Facebook Messengeren.

Még több érdekes sztori a Nagy fogások rovatunkban!

Pecaverzum a közösségi médiában:

Kövessétek Facebook-oldalunkat!

Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!

Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!