2021. augusztus 5. csütörtök | Krisztina
Nagy fogások

Óriási laposhalat zsákmányoltak Skóciában

Óriási laposhalat zsákmányoltak Skóciában

Hatalmas, 72,5 kilogrammos óceáni laposhalat fogtak az Északi-tengerből Skóciában. Ritka az ekkora példány, az átlag 10 és 14 kiló között szokott mozogni. 

A Fox News tudósítása szerint a kapitális jószág egy skót halkereskedőhöz került, aki nem volt rest világgá kürtölni a kivételes zsákmányt. 

Campbell Mickel szerint az volt a legnehezebb feladat, hogy beszállítsák az üzletébe a halat, amelyet az Északi-tengerből sikerült kifogni. „Négy ember kellett hozzá, hogy a halat a kereskedésbe tudjuk vinni. Nem olyan egyszerű egy ekkora, nyálkás halat felemelni” – mondta Mickel. 

A laposhal súlya 72,5 kiló volt, a hossza pedig 1,82 méter. Csak viszonyításképp az átlag 10 és 14 kiló között szokott mozogni. 

Mickel üzletéből egyébként szerte Skóciából szoktak rendelni az éttermek friss, feldolgozott halat. A kereskedő elmondta, már kifilézték, és elkezdték kiszállítani az Edinburgh környéki vendéglátóhelyeknek, úgyhogy jó eséllyel most több helyen is a 72,5 kilós halból kerül majd az asztalra. 

A laposhalaknak két alfaját különböztetjük meg, az atlanti-óceáni laposhalat, valamint a csendes-óceáni laposhalat. Ez a halfajta alapvetően az északi, hidegebb vizeket kedveli így nem is csoda, hogy az eddigi rekordot tartó csúcspéldányt 2013-ban Norvégia jeges vízű partjainál fogták ki: ez a példány összesen két és fél méter hosszú volt és több, mint kétszáz kilogrammot nyomott – ezt nem sokkal lemaradva követte egy Alaszka közelében kifogott száznyolcvan kilogrammos példány. A laposhal felső része sötétbarnás színekben pompázik, míg hasi oldala hófehér, így kihasználva a tengeri fények adta lehetőségeket – ezáltal felülről nézve a tengerfenék színeibe olvad bele, míg alulról a beeső fények teszik láthatatlanná.

A halibut, vagy a laposhal a tengeri tápláléklánc előkelő helyén szerepel: nem csupán apró, hanem egészen nagy méretű egyéb tengeri halakat is könnyű szerrel elfogyaszt, többek között lazacokat, rákokat, tintahalakat vagy akár más, kisebb termetű laposhalakra is előszeretettel pályázik. A vízfelszín alatt pár méterre, vagy akár több száz méteres mélységben is megtalálhatók, így bárhonnan leselkedhetnek prédájukra. Mivel az ivarérettséget csak nyolcéves koruk tájékán érik el, így a faj fenntartása érdekében egy bizonyos testméret alatt halászatuk nem megengedett, noha az északi vizek horgászai egész évben előszeretettel vadásznak rájuk. Izland például 2012-ben tiltotta be az óriás laposhal horgászatát a lakosság és a turisták nem kis megrökönyödésére.

(forrás, fotó: swns.com, Fox News, metroinspiraciok.hu)