2023. december 1. péntek | Elza
Nagy fogások

Ötször fogta ki a horgász az óriáspontyot, ami most nevet is kapott

Ötször fogta ki a horgász az óriáspontyot, ami most nevet is kapott

Három év alatt ötször fogta meg ugyanazt a pontyot egy horgász Oroszlányban. A halat tónál érvényben lévő új szabályok szerint chippel látták el. A sikeres horgász pedig nagypapája után elnevezte a tükröst Hegének.

A Komárom-Esztergom megyében található Bokodi-hűtőtó pontyállományát jól ismeri Maczali Kevin, aki rendszeresen horgászik a vízen. Így tett október 26-án, kedden hajnalban is, amikor igazi nagyhalas kapásra ébredt. A kapásjelző először csak lassan kezdett el csipogni, aztán, ahogyan kell, begyorsult. 

A tónál érvényben lévő szabályok szerint 150 méterig lehet behúzni, Kevin is azon a távon horgászott. Amint megemelte a botot, és érezte, hogy a hal megindul, azonnal csónakba pattantak társával, és mentek a hal után. 

„Általában rámegyünk a halakra több okból is. Így kíméletesebb a fárasztás és a halvesztés esélye is kisebb. A fárasztás körülbelül 20 percig tartott. Amikor elsőnek feljött, már akkor láttam, hogy elég nagy feje van és ahhoz képest nincs akkor teste. Ismerősnek tűnt a hal, aztán a merítésnél már biztos voltam benne, hogy kivel van dolgom” – nyilatkozta a Pecaverzumnak Kevin, aki azt is elmondta, hogy bizony ezt a halat már ötödszörre fogta ki az elmúlt három évben. 

„Először 2019-ben sikerült horogra csalnom, majd abban az évben még egyszer találkoztunk, már akkor 16 kiló fölött volt. 2020-ban is kétszer sikerült megfognom 17 kiló feletti tömeggel. És most ismét abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy újra a kezemben tarthattam” – sorolta fel az elmúlt időszak „randevúit” kronológiai sorrendben.

2020 nyara óta a Bokodi-hűtőtónál chippel látják el a 15 kilónál nagyobb pontyokat. Éppen ezért Kevin eltette a halat, és hívta a halőröket. Ki is derült, hogy bőven 15 kiló felett van, a pontos tömege 16,40 kilónak mutatkozott a mérleg kijelzőjén. „Mivel még nem volt megjelölve, ezért biztos, hogy több mint egy éve nem volt horgon. A halőri hitelesítés és chippelés után elnevezhettem a visszatérő vendégem. Egy igazi öreg harcosról lévén szó, így nagypapám emlékére a Hege nevet választottam” – mondta Kevin. 

A frissen anyagkönyvezett halról, Hegéről a korábbi fogásokkor is készültek fényképek. Nézzük, hogyan változott az évek során! 

2019. június:

2019. október:

2020. április:

2020. június:

Sokaknak feltűnhetett, hogy teljesen más színben tündökölt Hege korábban, mint most. Kevin szerint nincs ebben semmi meglepő. „Hiába más a színé, száz százalék, hogy ugyanaz a hal. Könnyen meg lehet ismerni, mert a farka kicsit meg van törve felfelé. Valószínű, hogy egy gyerekkori sérülés lehetett. A mostani képen azért ilyen sötét a színe, mert le volt tárolva 6-7 órára, míg a halőr kiért. Azt pedig már korábban megfigyeltem, hogy tároláskor sötétebbek lesznek a pontyok. Amikor az előző képek készültek, akkor csak pár percig volt a parton” – adott magyarázatot a színváltozásra. 

Maczali Kevin azt is elárulta, hogy korábban a teszthorgászként tevékenykedett az Imothep Carpbaits Hungarynál, az idei évtől azonban a termékek kizárólagos magyarországi forgalmazója. 

Hegét is eddig minden alkalommal ugyanazzal a csalival, a gyártó 24 milliméteres, szúnyoglárvás Balanced MudWorm fantázianevű bojlijával csalta horogra.  

A Bokodi-hűtőtó – amelyet az Által-ér táplál – egyébként az ország egyik legkülönlegesebb horgászvize. Mint ahogy a neve is utal rá az 1961-ben épült oroszlányi hőerőmű hűtését szolgálta. Az erőmű 2015 óta nem működik, de a 163 hektáros tavon a horgászat jelenleg is zavartalan.

A tó partján az utóbbi évtizedekben úgynevezett úszófalut építettek ki, hosszú stégeken lehet megközelíti a cölöpökre épített, vízen lebegő házakat. 

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

Különleges történetek a Nagy fogások rovatunkban! Videókat néznél? Kattints IDE!

Küldj sztorit Te is!

Egy gombnyomással juttathatsz el nekünk fotót és szöveget! Kattintsd IDE, és már küldheted is a sztoridat!

(fotók: Pecaverzum/kirandulastippek.hu)

Pecaverzum a közösségi médiában:

Kövessétek Facebook-oldalunkat!

Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!

Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!