2024. június 19. szerda | Gyárfás
Nagy fogások

Pontyméretű vörösszárnyút fogtak pergetve egy fővároshoz közeli csatornából

Pontyméretű vörösszárnyút fogtak pergetve egy fővároshoz közeli csatornából

Pontyméretű vörösszárnyú keszeget fogott május 7-én, vasárnap ultra light pergető bottal Jurák Ferenc, aki a Pecaverzumnak számolt be a ritkaságszámba menő hal becserkészéséről. 

„Nagyon szeretem a csapókat kergetni könnyű felszereléssel, így sügérezni indultam az egyik Budapesthez közeli csatornára. A hajnali órákban láttam nagyobb testű halakat úszkálni. Arra gondoltam, hogy a balinok kezdenek majd a sneciívás miatt csapkodni. Aztán kiderült, hogy lapátdévérek, de azokkal nem tudok mit kezdeni… Aztán ahogy feljött a nap, megjelentek vörösek 3-5 fős csapatokban” – mesélte honlapunknak Jurák Ferenc.

Polarizált napszemüveget viselt, így jól láthatta a halakat a vízben, de a nagy vörösszárnyú becsapásához bizony rögtönözni kellett. A 0,5-2,5 gramm dobósúlyú boton a szereléket teljesen lecsupaszította, a kapás 11.30-kor érkezett.

„Levettem mindent, a kapocs volt a súlyom, és simán csak azzal tettem fel egy 14-es horgot, rá a legkisebb férgemet, és beadta. El kellett érnem, hogy nagyon-nagyon lassan süllyedjen a csalim, a gyorsan süllyedőhöz hozzá sem szagoltak” – részletezte a sikeres taktikát.  

A hatalmasra nőtt vörösszárnyú megdolgoztatta az XUL-pálcát rendesen, és erőltetni sem lehetett túlzottan a 00,12-es monofil főzsinórral. 

„Bevallom férfiasan, hogy a fárasztás legalább 8 percig tartott. Azt álmomban sem gondoltam, hogy ekkora halat fogok fogni, mármint vörösből. Még az úszós korszakomban sem láttam ilyen nagyot. Az első gondolatom az volt, hogy valami ponty, mert azonnal húzta a féket. Remegett kezem, lábam” – érzékeltette, mi játszódott le benne az ominózus pillanatokban. 

A hal teljes hosszát 37 centiméternek mérte a horgász, orrcsúcstól faroktőig 33-34 lehetett. Mérlegre nem tette, de szerint biztosan 1 kiló felett volt, 1,20-1-30 körülire tippelte. A hal a fénykép elkészítését követően visszanyerte szabadságát.  

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: Jurák Ferenc/Pecaverzum)