2023. december 2. szombat | Melinda, Vivien
Nagy fogások

Szűz helyről csalták horogra a szegedi csatorna amurkirálynőjét

Szűz helyről csalták horogra a szegedi csatorna amurkirálynőjét

A Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetségének (HECSMSZ) tudomást szerzett egy tíz kilogramm feletti amur kifogásáról, amelyet Kardos Márk terelt szákba a Salakoson. Szép amurok lakják a csatornát, ám megfogásuk nem egyszerű, így a legtöbb szerencsés horgász nem veri nagydobra, amikor végre sikerül becsapnia őket. Márk azonban a HECSMSZ kérésére vállalta, hogy beavat a részletekbe. Interjú.

Beszámolódban azt írtad, először horgásztál a Salakos-csatornán, ám egy 10 kilón felüli halat nem egyszerű megfogni, van már tapasztalatod ilyen méretű halak horgászatával kapcsolatban? Merre pecáztál ezt megelőzően?

Így van, ez volt az első alkalom a Salakoson. Persze hallottam már korábban a vízről szegedi lévén, de semmi titkos infóm nem volt vagy ilyesmi. Aktívan öt-hat éve horgászom, a Dunán kezdtem, majd amikor visszaköltöztem Szegedre, egyértelműen csak a Tisza jöhetett szóba, mert nagyon szeretem, hogy egy vadvízen bármi megtörténhet, ezért a Csongrád vármegyei folyóvizekre van kiváltva az éves engedélyem jelenleg is.

A nagy halas horgászatok mestere, Nándi cimborám csábított le egy általa sűrűn látogatott horgászvízre, ahol az első éjszakai horgászaton két hal került horogra, ám partra sajnos egy sem, mivel Nándi hatalmas amurja a szákolásom közben kiugrott, és lefordult a horogról. Természetesen ezen az első éjszakámon sikerült teljesen megfertőződnöm. Nem is telt el egy hét sem és sikerült megfognom életem első tíz pluszos amurját. Teljesen ámulatba ejtett ennek a halnak az ereje, így a rákövetkező hétvége is a parton talált két éjszaka erejéig, és a hétvége alatt újabb kettő darab tíz kilogramm feletti, valamint egy nyolckilós amur került horogra.

Persze fontos megemlíteni, hogy rengeteget kutakodtam a neten az a néhány hét alatt az amur horgászata felől, és próbáltam minél több infót gyűjteni, hogyan tudnám becsapni az igazán nagy és óvatos példányokat. Így ki is figyeltem egy teljesen szűz helyet, amit rendszeresen etettem a saját magam készített tigrismogyoróval.

Miért épp a Salakosra esett a választásod, amikor új horgászvíz felé vetted az utad?

Ámulva néztem a videókat a Kiskunsági-főcsatornán fogott amurokról, de a csatorna egy hatalmas víz, és többször megütötte a fülemet az a hangsúlyos kijelentés, hogy az amur horgászatánál különösen fontos a jó hely kiválasztása. Úgy gondoltam, a Salakos egy megfelelő víz lehet, ami közel is van, és nem túl nagy, hogy gyorsan kiismerjem, és azt is tudtam, élnek benne nagy amurok. Így barátommal meg is kezdtük a csatorna feltérképezését, majd találtunk egy jónak ítélt helyet, amire két etetést készítettünk. További két alkalommal etettük még meg a helyet, majd a hétvégén be is vetettük a csalikat. Az éjszaka elején jött egy kisebb ponty, de aztán hajnalban megérkezett a csatorna királynője, egy gyönyörű 11,30-as amur.

Hogyan készültél a horgászatra, és milyen felszereléssel sikerült szákba terelni a halat?

A felszerelésemet illetően nem finomkodok, extra heavy feeder bottal és 55-ös fluorokarbon előkével horgászom, a horog 2-es méretű. A csali az etetésre használt három szem tigrismogyoró volt. Úgy gondolom, ennek a halnak a megfogása hatalmas ajándék volt a csatornától, amit meg kell becsülnöm.

Elsőre mondhatni erős kezdés egy 11 kilós amur megfogása, hogyan tovább, milyen tervekkel, reményekkel indulsz újra horgászni? Mert azt gondoljuk, visszatérsz még a csatornára.

Biztos vagyok benne, hogy még visszatérek a csatornára, de a közeli terveimben jelenleg nem szerepel. Égek a vágytól, hogy újabb vadvízi amurokat tarthassak a kezemben, és már alig várom, hogy ismét a vízparton legyek, de hogy hol, azt még nem árulom el.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: HECSMSZ)