2022. december 8. csütörtök | Mária
Nagy fogások

Tökélyre fejlesztett úszós szerelékkel tartják sakkban a Sugovica kapitális busáit

Tökélyre fejlesztett úszós szerelékkel tartják sakkban a Sugovica kapitális busáit

A Sugovica bajai szakaszán úszós módszerrel üldözi a nagy méretű busákat Kertész Ádám, aki az elmúlt időszakban két egymás utáni kapásból fogott kettőt, amelyek össztömege megközelítette az 50 kilogrammot. 

„Két éve kezdtem intenzíven foglalkozni a busázással, most vagyok úgy, hogy nagyjából már tudom, mit csinálok. Eddig olyan hülyén álltam hozzá, hogy nem akartak összejönni a dolgok” – emlékezett vissza a kezdetekre a Pecaverzumnak Kertész Ádám.

Gondja volt a szerelékkel, az etetőanyaggal, és azzal is, hogy pontosan hol keresse a busákat. Az elmúlt két esztendőben azonban már annyi tapasztalatot szerzett, annyit finomított az előkéjén, hogy már sikeresen „veszi fel a harcot” a kapitális példányokkal is. 

„Az úszózás nagyon megragadt, én ezt szeretem. Általában 1-1,5 méteres eresztéken horgászom, viszont ha nagyon meleg a víz, akkor akár 30 centire is fel szoktam emelni. A Sugovica sodrása minimális, a kis áramlatok szépen körbe viszik az etetőanyag-felhőt” – magyarázta az alkalmazott technikát. 

Június 2-án, csütörtökön a Petőfi-szigetre átvezető híd lábánál vetette be szerelékét, az eredmény pedig egy 19,80 kilós busa volt. 

Nem is dobott vissza Ádám, hazament, és két nappal később tért vissza a helyszínre, és akkor még nagyobb, 23,90 kilós példányt zsákmányolt. 

„Egy kapás, egy hal. Ez volt mindkét nap, mert szombaton is összepakoltam, amikor megfogtam a busámat” – summázott. 

Ádám szerint az elmúlt két évben sajnos nagyon jól sikerült a busák ívása a Sugón, nagyon sok kisebb egyedet látni a vízfelszínen csapatokba verődve. 

„Kisebbeket még nem fogtam. Próbáltam azokra is rámenni, de azok nagyon kis bolondok, csak odamennek és átúsznak az etetésen, a horgot nem szippantják be” – osztotta meg a tapasztalatait.

Általánosságban elmondta, hogy szerinte nagyon fontos az apró szemcséjű etetőanyag. „Minél finomabb a kaja, annál hamarabb jön a kapás” – állapította meg, hozzátéve, hogy a busák a szeles időjárást nagyon nem szeretik, akkor kisebb eséllyel lehet őket fogni. 

Az etetőanyagot házilag szokta elkészíteni változó alapanyagokból, amelyeknek az alapja kukoricaliszt, az egyik fontos összetevő pedig az állati eredetű tápok őrleménye. 

„Iszonyatosan szeszélyes víz a Sugó. Van, amikor három napig nem táplálkozik a hal, aztán meg úgy eszik, mint a bolond. És ez igaz a pontyra, keszegre is” – mesélte Ádám, aki ezt onnan tudja, hogy nemcsak busázni szokott, szeret feederezni és pergetni is. 

„Nehéz megtalálni a halat. Aki idejön, szánjon rá több napot” – adott tanácsot a Sugovicát célba vevő pecásoknak. 

Házilag felturbózott etetőanyaggal aprították a busákat Szegeden. Részletek IDE KATTINTVA!

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!