2024. július 17. szerda | Elek, Endre
Nagy fogások

Tórekord lett a hajnali „szellemharcsa” Maconkán

Tórekord lett a hajnali „szellemharcsa” Maconkán

Megdőlt az abszolút faj szerinti tórekord: az eddigi legnagyobb fehér harcsát fogták ki a Maconkai-víztározóból.

A Maconkai-víztározó halgazdálkodási hasznosítója, a Bátonyterenye-Maconkai Szabadidő- és Sporthorgász Egyesület (BSHE) vezeti Európa legnagyobb édesvízi rekordlistáját, amelyen számos különleges hal megtalálható. 

Külön kategóriát nyitottak például a fehér harcsáknak. Eddig csak három ilyen példányt regisztráltak, azonban március 30-án, szombaton felkerült az adatbázisba a negyedik és egyben az eddigi legnagyobb.

A tórendszer idei első fehér harcsáját Zsolna Mihály fogta az I. szigetről. A 148 centiméter hosszú, 28.27 kilogrammos ragadozó új abszolút tórekord lett – közölte a BSHE. 

A rekordlista adatlapja szerint a „szellemharcsát” kishallal sikerült horogvégre keríteni, majd a hitelesítés után visszaengedték a vízbe. 

Ebben a kategóriában egészen idáig Sirkó Szabolcs állt az első helyen egy 24,97 kilós példánnyal. 

A halakban normál esetben négy festékanyag tud szintetizálódni: a fekete melanin, a gyöngyházfényű guanin, a narancsszínű xantofill és a vörös színű eritrofill. Az albínókban ezek egyike sincs meg, azokat a színanyagok teljes hiánya és az enyhén pirosas szem jellemzi. Bár a köznyelv hajlamos a szokásostól eltérő színű halakat albínóknak nevezni, ez tudományos szempontból helytelen kifejezés.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: BSHE)