2024. július 17. szerda | Elek, Endre
Nagy fogások

Világraszóló teljesítmény: rakós bottal tórekord Látóképen! – fotókkal

Világraszóló teljesítmény: rakós bottal tórekord Látóképen! – fotókkal

Török László a boljizásról váltott át a rakós botra, és vélhetően az álmában sem fordult meg, hogy egy közel harminckilós pontyhoz lesz szerencséje az új technikával, és azt partra is tudja segíteni. Pedig ezt sikerült véghez vinnie, amivel új tórekordot ért el a Látóképi-víztározón.

„A napokban olyan esemény történt Látóképen, ami országos szinten is egyedülálló, de valószínűleg nemzetközi szinten is kiemelkedő, és az is biztos, hogy ilyen nem mindennap történik egy horgásszal” – így kezdődik a Látóképi-víztározó Facebook-oldalának posztja. És valóban nem túloznak!

Közel harminckilós pontyot fogni orsó nélkül, finom szerelékkel?! Nos, igen!

Török László hosszú évek óta horgászik Látóképen, nemrégen pedig sok évnyi bojlizás után gondolt egyet és finom szerelékre váltott. Azt azonban ő sem gondolta, hogy így nagyobb pontyot fog majd, mint bármikor behordásos módszerrel.

Mégpedig ez történt, ugyanis a Látóképi-víztározó ikonikus pontyát szelídítette meg, ráadásul ekkora tömeggel még sosem volt mérve. 28,525 kilót nyomott a hatalmas példány, ami új hivatalos tórekord.

„Még most is felfoghatatlan számomra, ami történt. 2024. 07. 04. Egy olyan dátum, amit még élek, nem feledek!” – fogalmazott a fellegekben járó horgász, aki délután kettő óra magasságában érkezett meg a hortobágyi ágba.

A nyárnak megfelelően etetésnek főtt kukoricát használt, és az került a horogra is. Az első kapás alig tíz perc elteltével érkezett egy tíz pluszos tőponty személyében. 

Ezt követően egyórás csend következett, majd egy lassú, komótos kapás jelei mutatkoztak a nyolcméteres rakós boton. 

„Ekkor még nem sejtettem, hogy a tó egyik, ha nem a legnagyobb halával van dolgom. Fárasztása méretéhez hűen lassú, lomha, komótosan mászkálós volt, és cirka huszonöt percet vett igénybe. A szákolásánál láttam, hogy hatalmas a ponty, így a merítő szákból még a vízben az úszó-lebegő mérlegelőbe segítettem. Nyár lévén a halat mindössze a horogszabadításig, illetve a tógazda hitelesítő méréséig vettük ki a vízből” – számolt be Török László, megköszöve a segítséget Kozma Dánielnek, Hegedüs Tibornak és Molnár Józsefnek. 

A felszereléséről szólva elárulta, 2,6 milliméteres csőgumiból használt három métert, a főzsinór 0.24-es, az előke 0.20-as volt, míg a horog 8-as méretű, az úszó 0,75 grammos. 

„Vigyázzunk erre a meseszép pontyra!” – kérte a többiektől az új tórekordot elérő pecás, aki alig győzte fogadni a gratulációkat. 

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(fotók: Látóképi-víztározó FB-oldala)