2022. szeptember 28. szerda | Vencel
Nagy fogások

Világrekord közeli csukát fogott magyar horgász

Világrekord közeli csukát fogott magyar horgász

A 130 centiméteres hal tömegét nem mérte le a Szlovákiában élő magyar horgász, aki azonban legalább 20 kilogrammra saccolja. A világrekord 25 kiló, a legnagyobb Magyarországon fogott csuka pedig 20,47 kiló. 

Amikor még rövidek a nappalok, hétköznaponként keveset szokott horgászni a Szlovákiában élő Kajos Róbert, de február 9-én, szerdán hamarabb végzett a munkával, és mivel gyönyörű idő volt, úgy döntött, hogy ellátogat a Galántai járásban található, Dunaszerdahelyhez közeli, Aquarea nevű kavicsbányatóhoz.

A Győrtől mindössze egy órányi autóútra található 27 hektáros víz 40 méter mély részekkel is rendelkezik, és nagyon sok a törés 7-8 méterre a parttól. Ezeket viszonylag könnyű meghorgászni. Így tett Róbert is, aki gyalog, cserkelve próbált meg sügéreket fogni. 

„Gyönyörű idő volt, a napsugarakat szívtam magamba, nem is vártam semmi kapást, már a kiváló időjárással meg voltam elégedve” – kezdte a Pecaverzumnak élménybeszámolóját Róbert.

Csak pár óra pecát tervezett, és akkor sem bánkódott volna, ha nem, fog halat. Egy 220 centis, 7-32 grammos bottal pásztázta a töréseket. 0,11-as fonott zsinóron és fluorocarbon előkén egy cheburashka fejre rögzített, 9 centis gumihal volt a csali, amit a fenék közelében vontatott.

A kapás, ami következett, azonban nem egy sügér műve volt. A hatalmas erőtől a horgász nagyon meglepődött, és először arra gondolt, hogy harcsát akasztott, aztán hamar rájött, hogy mégsem. 

„Éreztem, hogy vehemensen, de nem lefelé húzott, ahogy a harcsák szoktak, hanem ment befelé egyenesen, erősen. Amikor első alkalommal feljött, és megláttam, milyen hullámokat csinál, az valami leírhatatlan pillanat volt. Aztán már csak imádkoztam, hogy valahogy a partra tudjam segíteni. Láttam, hogy az egész csali a szájában volt, nagyon féltem tőle, hogy elharapja, de a szerencsének köszönhetően nem tette. Csak nagyon nehezen tudtam megmeríteni, első próbálkozásra ki is csúszott belőle. Aztán már két kézzel is fogtam, csak úgy tudtam kivenni, a szák is teljes elgörbült. Ha ezt valakinek elmesélem és nincs róla fénykép, senki sem hinné el” – idézte fel Róbert az életre szóló élményt. 

Mivel egyedül volt, fel sem merülhetett, hogy videót készítsen, örült, hogy egyáltalán néhány fénykép összejött. Kímélni akarta a halat, így csak a hosszát mérte, ami 130 centiméternek bizonyult. 

„Hatalmas hasa volt, én még ilyet nem láttam. Komoly horgászok, akik látták a képet és visszajeleztek, mind azt mondták, hogy 20 kiló körül lehet, és én is olyasmire tippelem. Nagyon sok horgászvideót nézek, de ekkora csukát még se fotón, se videón nem láttam. Persze azt tudjuk, hogy Svédországban élnek hatalmas csukák, de komolyan mondom, én ekkorát még életemben nem láttam” – hüledezett utólag is.

A Nemzetközi Sporthorgász Szövetség (IGFA) világranglistáján a legnagyobb regisztrált csuka 25 kilós, amelyet Lothar Louis fogott 1986-ban Németországban, de érkezett már ennél nagyobb halról is hír. A cseh Lukas Matejka 133 centis csukája 26,7 kilót nyomott, de azt a halat a nemzetközi szövetség nem hitelesítette. 

Az abszolút magyar rekordot a januárban gazdátlanná vált Gyékényesi-tóból jegyezték fel 1994-ben: Hársfalvi Gábor csukája 20,47 kiló és 118 centiméter volt

Róbert elmondta, Szlovákiában nagyon hosszú tilalmi idők vannak meghatározva. A csukát január 1-jétől május 31-ig; a harcsát, a süllőt és a kősüllőt január elsejétől június 15-ig védik.

93 centis csukát fogott a Tisza-tavi lékhorgász. Nézd meg a videót IDE KATTINTVA!

Nem tudta kihasználni a horgász hibáját a titkos csatorna gigacsukája. A teljes sztori és fotók ITT!

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

Különleges történetek a Nagy fogások rovatunkban! Videókat néznél? KATTINTS IDE!

Küldj sztorit Te is!

Egy gombnyomással juttathatsz el nekünk fotót és szöveget! Kattintsd IDE, és már küldheted is a sztoridat!