A hatodik Debrecziner Gourmet Fesztivál a második napon is tartogatott érdekességeket. A különlegesség nem más volt, mint egy kékúszójú tonhal felbontása. A feladatot Palotás Péter egykori séf, gasztro szakember vállalta magára, és csaknem egy 1 leforgása alatt teljesítette is a feladatot.
A haon.hu beszámolója szerint a hőség ugyan nagy étvágyat még soha nem okozott, de a hatodik Debrecziner Gourmet Fesztivál így sem szűkölködött látogatókban.
A gasztro világ szerelmesei újra ellepték a Nagyerdőt, a szombati nap (július 2.) során ráadásul egy egészen meghökkentő esemény szemtanúi lehettek: Palotás Péter gasztro szakember egy 197 kilós kékúszójú tonhalat bontott fel a nézők szeme láttára egy színpadon speciális, erre a célra készült japán kovácskésével.
A hal szétbontása cseppet sem mutatkozott könnyű fizikai munkának, ráadásul csaknem 1 órát vett igénybe.
A bontás után kóstolót tartottak. Mint kiderült, a kékúszójú tonhalak életük nagy részét az Atlanti-óceánban töltik, ám a szerelem hívószavának engedelmeskedve a mediterrán térségbe úsznak, ahol különböző cégek kihalászhatják őket, természetesen szigorú szabályokat betartva.
– Ezt a halat májusban fogták be, így viszonylag sovány. Általában ugyanis a felhizlalt, zsírosabb példányokat szokták feldolgozni – mondta Palotás Péter.
A szakember a dolgos percek idejére segítséget is kapott: a világevő blogger, Jókuti András támogatta őt, sztorikat, valamint érdekességeket mesélve a tonhalakról, és azok feldolgozásáról a népes hallgatóságnak.
Ahogy azt a közönség soraiban néhányan megjegyezték, a szétbontott hal ára akár többmillió forintra is rúghat.
A 197 kilós tonhal feldolgozásáról egy rövid videó is készült:
Itt pedig egy képgaléria a fesztiválról:
Tavaly Balatonlellén egészben sütöttek meg egy 57 kilós harcsát, amelyből 500-an ettek. Nézd meg a videót IDE KATTINTVA!
Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!
(fotó: Youtube)