2021. augusztus 5. csütörtök | Krisztina
Peca+

A dunai árhullám alakítja a szúnyogok elleni védekezést

A dunai árhullám alakítja a szúnyogok elleni védekezést

A dunai árhullám levonulása határozza meg a szúnyogirtási program folytatását a következő időszakban – tájékoztatta a program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-t hétfőn.

Az árhullámmal érintett területeken 7-10 nap kell ahhoz, hogy a szúnyogtojásokból kifejlődjenek a szúnyogok, és a kémiai védekezést csak ezt követően lehet elkezdeni. Ebben a helyzetben kizárólag az előző napokban elmaradt kezeléseket pótolják Sopron környékén és Csongrád-Csanád megye néhány településén – írták.

A szúnyogok tömeges elszaporodásához elegendő, ha a gátakon belül néhány centiméteres víztestek alakulnak ki. A szakértők folyamatosan monitorozzák a Duna mentén a rovarok jelenlétét.

Felhívják a figyelmet arra, hogy esős időt követően nemcsak a tavak és folyók mentén fejlődnek szúnyoglárvák, hanem szinte bármilyen vízben. Ezért fontos, hogy megszüntessük a ház körüli tenyészőhelyeket.

Célszerű azokat a kerti tárgyakat, amelyekben megáll az esővíz, kiüríteni vagy lefedni, a ház körüli vízelvezető árkokat rendben tartani – olvasható a közleményben.

Az árhullám miatt telepítés is marad el Madocsán, Bölcskén, Érsekcsanádon és a Potyka Csárdánál, ahol összesen 2800 kiló ponty került volna a vízbe.  

(fotó: wikipedia.org)

Pecaverzum a közösségi médiában:

Kövessétek Facebook-oldalunkat!

Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!

Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!