Egy új tanulmány szerint már heti egy adag olajos hal elfogyasztása is csökkentheti az emlékezetzavar-problémákat – írja a Daily Mail alapján a hirado.hu.
Egy közel 2200 főként negyvenes és ötvenes éveikben járó amerikai részvételével végeztek kutatást, amely során megmérték az emberek vérében lévő Omega-3 zsírsavak szintet.
Ezek főként az olajos halak, például a lazac, a makréla, a hering és a szardínia fogyasztásából származnak, bár táplálékkiegészítőként is szedhető.
Kiderült, hogy minél magasabb volt egy résztvevő Omega-3-szintje, annál jobban teljesítette a logikai feladatokat, ez pedig összefügg azzal is, hogy az életben könnyebben oldják meg a problémákat.
A legmagasabb Omega-3-szinttel rendelkező emberek háromnegyedének pedig nagyobb volt a hippokampusza is.
A hippokampusz nélkülözhetetlen szerepet játszik az összetett információk, események memorizálásában és a térbeli tájékozódásban.
Ezek az emberek a kutatók szerint valószínűleg hetente legalább egy adag olajos halat fogyasztottak. Arra is rájöttek, hogy a halnak köszönhetően megnagyobbodott hippokampusz segít csökkenteni a kockázatát a demencia és különböző emlékezetproblémák kialakulásában.
„A halfogyasztás segíthet az agy egészségesebb öregedésében és védelmet nyújthat a demencia ellen” – fogalmazott Claudia Satizabal, a San Antonio-i University of Texas Health Science Centre munkatársa és a tanulmány vezetője.
Magyarországon az elmúlt 10 évben nőtt a halfogyasztás mennyisége.
Haltermelés Magyarországon (2008-2020)
Halfogyasztás Magyarországon (2015-2020)
A cél az, hogy az egy főre jutó halfogyasztás 6,73 kilogrammról 2023-ra egy kilogrammal növekedjen. Ennek érdekében 18 milliárd forintot fordítanak a meglévő akvakultúra termelő és halfeldolgozó vállalkozások korszerűsítésére, versenyképességük növelésére, új feldolgozók létrehozására. Részletek ITT.
Még több friss hírért KATTINTS IDE!
(nyitókép: pixabay.com)