2024. június 20. csütörtök | Rafael
Peca+

Emberi jogokat kaphatnak a bálnák Új-Zélandon

Emberi jogokat kaphatnak a bálnák Új-Zélandon

Az emberéhez hasonló jogokkal ruházná fel a bálnákat az új-zélandi maori őslakosok királya, aki az ezzel kapcsolatos felhívását csütörtökön fogalmazta meg a veszélyeztetett állatok érdekében.

Tuheitia, az Új-Zéland lakosságának 17 százalékát adó maorik királya egyebek mellett az egészséges környezetük biztosítása és populációjuk helyreállítása érdekében akar a bálnáknak eredendő emberi jogokat adni.

Új-Zélandon már korábban is születtek olyan törvények, amelyek jogalanyként ismerték el például a maorik számára spirituális jelentőségű Taranaki vulkánt és a Whanganui-folyót. A király a bálnákat is ugyanilyen státusszal ruházná fel.

Felhívásához Travel Tou Ariki, a Cook-szigetek őslakos törzsfőnöke is csatlakozott. Az őslakosvezetők szerint az őslakosok tudását a tudománnyal ötvözve „holisztikusabb megközelítéssel” kellene megvédeni a bálnákat. Továbbá kulcsfontosságúnak tartják védett tengeri területek létrehozását.

Mint Travel Tou Ariki elmondta: a bálnák létfontosságú szerepet játszanak az óceánok egészséges ökoszisztémájában, és létszámuk csökkenése felborítja a tengerek életének érzékeny egyensúlyát.

Hozzátette: „Sürgősen cselekednünk kell, hogy megvédjük ezeket a csodálatos teremtményeket, mielőtt túl késő lenne”.

A bálnák a Föld legnagyobb emlősei, a kék bálnák hossza akár a harminc métert is meghaladhatja, a súlyuk pedig elérheti a 200 tonnát. A 13 nagy bálnafaj közül a Természetvédelmi Világalap (WWF) besorolása szerint hat tartozik a veszélyeztetett vagy sérülékeny fajok közé.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(forrás: MTI, nyitókép: pixabay.com)