2024. június 19. szerda | Gyárfás
Peca+

Ezek az óceánok leggyorsabb állatai

Ezek az óceánok leggyorsabb állatai

A ragadozó életmódú kardhalak (nyitóképünkön) és vitorláskardoshalak jellegzetessége hosszú, kardszerű csőrük. Ezen állatokat a szakértők az óceánok leggyorsabb úszói között tartják számon.

A leggyorsabb fajokat a vitorláskardoshalak között lehet megtalálni. Ezen állatok akár 3 méter hosszúra is megnőhetnek, testük pedig tökéletesen alkalmazkodott a vízi életmódhoz, hátukon hatalmas, vitorlaszerű úszó fejlődött ki – írja az IFLScience alapján a 24.hu.

A nemhez két faj tartozik, az atlanti, illetve az amerikai vitorláskardhal, előbbi az Atlanti-óceán és a Karib-térség, utóbbi pedig a Csendes- és az Indiai-óceán lakója. 

Az 1940-es években a kutatók úgy becsülték, hogy ezen állatok sebessége a 108 kilométer per órát is elérheti, egy 2015-ös tanulmány alapján ugyanakkor vadászataik során nem haladják meg a 36 kilométer per órát. Az extrém sebességet a halak valószínűleg nem képesek sokáig fenntartani.

Egy szintén 2015-ös projektben a szakértők egy amerikai vitorláskardhalat követtek. Az állat egy ponton 1,79 G-vel gyorsult, amennyiben az állat néhány másodpercig tartotta volna ezt, az 125,5 kilométer per órának felelt volna meg.

Noha a vitorláskardhalakat régóta a leggyorsabb tengeri állatoknak tartják, a kékúszójú tonhal akár felül is múlhatja őket. Kutatók egy csoportja korábban egy példányt megfigyelve 3,27 G-s gyorsulást dokumentált.

Érdemes hozzátenni, hogy ezek csupán sebességkitörések, nem világos, hogy a halak milyen hosszú ideig képesek az ilyen típusú mozgásra. Az is elképzelhető, hogy valójában nem is érnek el olyan szélsőséges sebességet, mint amilyet korábban feltételeztek.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: Wikipedia)