2022. augusztus 18. csütörtök | Ilona
Peca+

Gyors szaporodásnak indultak az algák a Balatonban

Gyors szaporodásnak indultak az algák a Balatonban

A vízhőmérséklet emelkedésével elkezdett algásodni a Balaton. A jelenségre nemcsak a kutatók hívták fel a figyelmet, hanem a Balaton-parti polgármesterek is. 

A Balaton vízhőmérséklete 20 Celsius-fok fölé emelkedett, és erre a tó algái is reagáltak: megjelentek a nyári időszakra jellemző kékalgák és fecskemoszatok – számolt be honlapján az ELKH Balatoni Limnológiai Kutatóintézete (BLKI).

A növényi tápelemekben gazdagabb tórészeken, így a Szigligeti- és a Keszthelyi-medencében az algák biomasszáját kifejező a-klorofill koncentráció elérte a 20 µg/L-es értéket, ami már a tónak szabad szemmel is érzékelhető zöldes elszíneződést okoz – olvasható a jelentésben. 

A tó középső és keleti, tápelemekben szegényebb területein ennél jelentősen kisebb algabiomasszát (a-klorofill: 3-4 µg/L) mértek.

Június 23-án jellegzetes, kisebb-nagyobb, a víz felszínén úszó algafoltokat figyeltek meg a Szigligeti-medencében. Ez a jelenség nem ismeretlen, a kékalgák kora nyári képviselője, a Dolichospermum flos-aquae okozza, amely  képes a víz felszínére emelkedni. 

Meleg, szélcsendes idő esetén a kékalgafoltok kialakulása fokozódhat, a hétvégén a tó nyugati területein akár a strandokon is találkozhatunk velük. A korábbi évek tapasztalatai alapján ezek az algák védett öblözetekben tudnak nagy tömegben felhalmozódni.

Ez a jelenség azonban időszakos, a szél hatására az algák könnyen visszakeverednek a vízoszlopba, amelyben az összes algamennyiség jelenleg még csak a töredéke az egészségügyi határértéknek (75 µg/L a-klorofill koncentráció). 

(A kora nyári jellegzetes cianobaktérium (Dolichospermum flos-aqaue) mikroszkópi képe a Szigligeti-medencéből.)

A BLKI munkatársai folyamatosan nyomon követik a tó algáinak mennyiségi és összetételbeli változásait – olvasható a jelentésben, amely Somogyi Boglárka és Vörös Lajos kézjegyével jelent meg.)  

Az algavirágzást nemcsak a kutatók vették észre. Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség (BSZ) elnöke arról beszélt a hirbalaton.hu-nak, hogy a Balaton-parti polgármesterek jelezték, hogy a múlt héten szórványosan, vasárnap délutántól pedig már szinte mindenhol megjelent az alga a Balatonban, és a helyzet hétfőre sem javult. 

„Poblémát jelezték az illetékeseknek, így tudták meg, hogy nincs már miniszteri biztosa a Balatonnak” – közölte az önkormányzatokat tömörítő BSZ első embere. 

Lombár Gábor kifejtette, nagyon örültek tavaly, amikor végre miniszteri biztost neveztek ki a Balaton élővilágának megóvásáért. „Sok feladata lenne a továbbiakban is az új vízparti tervekkel, az illegális stégek felszámolásával, az algásodás okának kiderítésével vagy a tópart további beépítettségének megállításával, ezért csalódással vettük tudomásul, hogy jelenleg nincs miniszteri biztosa a Balatonnak, amely helyzet reméljük, hogy csak átmeneti” – fogalmazott a BSZ elnöke.

A 2019-es nagy algavirágzás után az okokat vizsgáló kutatók jelentős része arra jutott, hogy bizonyos körülmények kedvezhetnek a tómeder mélyebb rétegeiben található foszfor felszabadulásának. Ugyanakkor felmerült az is, hogy a 2019-es algásodás előtt villámárvíz volt, ami sok mindent bemoshatott a tóba, és érdekes módon a mostani algásodás előtt is hirtelen sok csapadék hullott a tó körül – tette hozzá.

Sérelmezte, hogy teljesen leállt a Balaton kotrása, ami ugyan az algásodáson rövidtávon nem tud segíteni, de a tó élettartamának meghosszabbításáért, szükség lenne a befolyókon bekerülő üledék, por és egyéb anyagok miatt a folytatására.

Lombár Gábor leszögezte, mielőbbi tájékoztatást várnak az illetékesektől, milyen az algásodás mértéke, termelődik-e alga-toxin, mire kell számítani a következő forró napokban, mik a teendők a tóparti strandokon.

„A Balaton-parti polgármesterek jelezték, hogy a múlt héten szórványosan, vasárnap délutántól pedig már szinte mindenhol megjelent a partmentén az alga a Balaton nyugati felén, és a helyzet hétfőre sem javult. A problémát jeleztük az illetékeseknek, így tudtuk meg, hogy nincs már miniszteri biztosa a Balatonnak” – közölte.

Frissítés június 27., 23:10:

Elfújta a szél az algákat a kutatók hétfői jelentése szerint. 

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(fotónk illusztráció)