2022. május 21. szombat | Konstantin
Peca+

Halbarát parti sétány készült Balatonfűzfőn

Halbarát parti sétány készült Balatonfűzfőn

Elkészült Balatonfűzfő parti sétányának védelme, amely az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szerint ideális élőhelyül szolgálhat a környék hal-, madár-, és kisállat világának, ugyanis a felújításhoz helyi jelentőségű vörös homokkövet és vörösfenyőt használtak fel.

Az OVF tájékoztatása szerint a 1579/2021. (VIII. 11.) számú kormányhatározatnak megfelelően Balatonfűzfőn elkészült a parti sétány védelme.

A területen megtörtént a bedőlt fák egy részének kiszedése, a part biztosítása – cölöpsor építése, lábazati kőszórással, vízépítési kőrakat készítésével –, melynek építéséhez helyi jelentőségű vörös homokkövet és vörösfenyőt használt fel a vállalkozó az OVF előírásainak megfelelően.

A vízügy szerint a tómederben hagyott fatuskók és a part egy részén a különböző életkorú fák és a parti növényzet (tehát egy-egy rövidebb partszakasz) meghagyása mellett ültetett új facsemeték, valamint az elkészült partbiztosítás együttesen a szakaszt mozaikossá teszi.

„Így nemcsak ideális élőhelyül szolgálhatnak a környék hal-, madár-, és kisállat világának, hanem az emberi szem számára is természetesebb hatást keltenek” – fogalmaztak a közleményben.

A helyi lakosok, és a pihenni érkező turisták is élvezhetik tehát a Mikádó játszóteret a Fövenyfürdő stranddal összekötő, mintegy 200 méter hosszú sétányszakaszt – fűzték hozzá.

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(fotók: OVF/Fodor Zsuzsanna)