Karácsonykor az ünnepi asztal egyik elmaradhatatlan fogása a halászlé. Elkészítése viszonylag egyszerű, azonban van egy-két fortély, amely megkönnyíti a dolgunkat.
Andrejszky Zoltán (újságíró, rádiós) rendszeresen horgászik, s a pecaboton kívül a fakanalat is profin forgatja – írja a blikk.hu.
Nemrég megjelent Halimádók konyhája című könyvében több mint ötven ízig-vérig halas receptet mutat be. A tökéletes halászlé elkészítésének néhány praktikáját is elárulta. Köztük például azt, hogyan kell egyben levenni a ponty „ruháját”.
„Először is, ha nem akarjuk, hogy a plafonról is takarítsuk a pikkelyt, akkor nyúzzuk meg a halat. A farka tövénél az utolsó pikkelysornál egy nagyon hegyes, leginkább filéző késsel vágjunk bele a legfelső rétegbe. Toljuk fölfelé a kést és szépen sorban válasszuk le a bőrt a hústól. Tegyünk egy vágást a gerincénél és az alsó uszonyánál belülről. Utána dugjuk be az öt ujjunkat, mintha egy zsebbe nyúlnánk és toljuk föl az ujjunkat egészen a hal kopoltyújáig” – részletezte a mozdulatsort.
A szakácskönyv írója szerint a pikkely és a bőr között van egy hártya, amely nem engedi, hogy a pikkely leessen, hanem egyben lejön az egész, mint egy „ruha”. Nem kell félni, nem megy se pikkely, se szálka a kezünkbe.
A halászlé elkészítésével kapcsolatban elmondta, abba mindenképpen tegyük bele a fejét, de úgy, hogy előtte a szemét, a kopoltyú lamelláit, illetve az úgynevezett méregfogát kiszedjük.
„Ha ez utóbbit kihagyjuk, akkor dobhatjuk ki az egész ételt, mert keserű lesz. A fejrészére viszont azért is szükségünk van, mert a csontjából egy olyan enyv kerül a levesbe, amelytől ha kihűl, be is bekocsonyásodik! De, hogy finom lesz tőle, az biztos” – mutatott rá.
Itt pedig egy videó, amelyben meg is nézhetjük a műveletet. Íme:
Lesz elég hal karácsonykor, de jóval többet kell érte fizetni. Tudj meg többet IDE KATTINTVA!
Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!
(fotó: Youtube, TISZAI HORGÁSZAT RIVER FISHING FHD 4K)