2024. április 20. szombat | Konrád, Tivadar
Peca+

Ízhajlítást végeztek a bajai halászléfőző bajnokok

Ízhajlítást végeztek a bajai halászléfőző bajnokok

Különleges, rendhagyó rendezvényt tartottak a napokban a Bérci Házban Baján. Martonosi Attila ötlete alapján egyfajta ízvizsgálatot, „ízhajlítást” végeztek a város halfőző bajnokai a Bajai Halászléfőző Egyesület tagjaival közösen – számolt be a baon.hu.

A Bérci Ház kapualjában nyolc 16 literes bográcsban rotyogtak a hallevek. 

„Igazi ízhajításra készültünk, kutatva, hogy a bajai halászlé legfőbb alapanyaga, a ponty milyen ízű lehet, ezt miképpen lehetne meghatározni. Pontyíz? Természetesen ahhoz, hogy ezt megtudjuk, először meg kell kóstolnunk és rögzíteni a tudatunkban a lé ízét. Nekünk, bajaiknak ez benne van a vérünkben, sokszor infúzió helyett is ezt kapnánk, mert jókedvre derít minket, a hozzáadott kadarkával együtt” – nyilatkozta a baon.hu-nak Martonosi Attila. 

Az ötletgazda arról is beszámolt, mit is neveznek ízhajlításnak. Gyorsan le is szögezte, hogy természetesen nem kémiailag előállított ízfokozót használtak.

„Semmi e-folyékony főzet és szilárd halkocka nem került az ételbe. Helyette a nyolc bográcsban lobogó tűzön főzött, sárga árnyalatú ponty halászléhez különböző halfajtákat adtunk hozzá. Mindegyik bográcsba, a ponty mellett, egy-egy fajta halat (dévér, csuka, harcsa, törpeharcsa, kárász, kecsege, busa). Lehetett volna a választékot szélesíteni, de ennyit tudtunk beszerezni” – tette hozzá Martonosi Attila.

A szervezőknek nem titkolt célja volt az elkészült ételek ízének meghatározása, összehasonlítása a pontyhalászlével. Az egyforma űrtartalmú bográcsokban, azonos halsúllyal, hagymával, vízmennyiséggel és fűszer­paprika-őrleménnyel készített halászlevek kóstolása meglepő eredményt hozott a szervezők szerint, de mint közölték, a megállapításaikról a későbbiekben adnak tájékoztatást.

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(fotónk illusztráció, forrása: pixabay.com)