2021. december 4. szombat | Barbara, Borbála
Peca+

Jelentősen megemelkedett az élővizek szennyvíztartalma az elmúlt öt évben

Jelentősen megemelkedett az élővizek szennyvíztartalma az elmúlt öt évben

Lesújtó adatot közölt az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) főigazgatója az élővizek szennyvíztartalmával kapcsolatban, miközben a vízminőségi készültségi esetek száma az elmúlt tíz évben az ötszörösére emelkedett.

Megjelent az OVF közösségi oldalán egy videó, amelyben a főigazgató szomorú tényekről számolt be. 

„Nagyon erősen érezzük, főleg az utolsó öt évben, hogy kis vízszintek, a kis vízhozamok miatt – mivel kevesebb víz folyik a csatornarendszerekben, az élővizekben – a szennyvízterhelések sokkal jobban koncentrálódnak” – mondta Láng István.

Kifejtette, manapság már nem annyi víz hígítja a szennyvizet, mint mondjuk tíz évvel ezelőtt. Ebből következik, hogy sokkal nagyobb a víz szennyvíztartalma, mint korábban.

„A vízminőségi készültségi esetek száma – amikor határérték fölé megy valamilyen paraméter, és védekezni, beavatkozni kell – ötszörösére nőtt az elmúlt tíz év alatt” – közölte a lesújtó adatot. 

Ennek okát a „nem minden esetben elégséges minőségű” szennyvíztisztítókban látja. Ez eredhet a villámárvizek, azaz a rendkívüli terhelések hibájából is, amire nincs méretezve a rendszer – emlékeztetett. 

„Ez főleg ott okoz problémát, ahol úgynevezett biológiai hártya – amely egy kialakult élő közösség – végzi a tisztítást. Ilyenkor az árvíz egyszerűen kimossa, eltünteti. Ez azt jelenti, hogy amíg a biológiai hártya helyre nem áll, addig szennyvíz megy a folyóba” – állapította meg. 

A videóban más témák is szóba kerülnek. A megnövekedett szennyvízterhelésről szóló rész 1:50-től kezdődik.

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

Pecaverzum a közösségi médiában:

Kövessétek Facebook-oldalunkat!

Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!

Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!