2024. május 21. kedd | Konstantin
Peca+

Jelentsd be, ha fehér tündérrózsát látsz a Tisza-tónál és nyerhetsz!

Jelentsd be, ha fehér tündérrózsát látsz a Tisza-tónál és nyerhetsz!

Adatgyűjtő akciót hirdet az év vadvirága, a fehér tündérrózsa Tisza-tavi előfordulásának feltérképezésére a Tisza-tavi Ökocentrum és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

A Herman Ottó Intézet közleménye szerint a május 14-től szeptember 30-ig tartó akció célja a tónál megtalálható tündérrózsák bejelentésének ösztönzése, ezzel a helyi előfordulási sajátosságainak a feltérképezése, akárcsak magának a vízinövénynek és sokszínű élőhelyének a jobb megismertetése.

Idén a fehér tündérrózsa (Nymphaea alba) az év vadvirága, ez a vízinövény nem csupán látványos küllemű, természetvédelmi szempontból is értékes, védett faj – írták.

A fehér tündérrózsa egyik kiemelt hazai élőhelye a Tisza-tó, ahol olykor szinte szőnyegként borítják be a vízfelszínt levelei és termetes, hófehér virágai, így méltán tekinthető a tó egyik ikonikus vízinövényének – jegyezték meg.

A vadvirág megőrzésében azzal lehet segíteni a szakemberek munkáját, ha a növény megfigyelését az észlelők bejelentik az önkéntes adatgyűjtő Vadonleső Programban – közölték. 

Az akcióba bárki bekapcsolódhat, felnőttek, illetve 18 év alatti gyermekek és fiatalok szülői felügyelettel, a szülő regisztrációjával – tájékoztattak.

Az akció végén a fotóval ellátott adatot beküldők között ajándékokat, például családi Ökocentrum-belépőjegyeket és Vadonleső-ajándékcsomagokat sorsolnak ki a szervezők. 

A sorsolás eredményéről, valamint az ajándékok átvételéről a nyerteseket 2024. október 15-ig e-mail útján értesítik.

További részletek ITT olvashatók.

(forrás: MTI, nyitókép: Wikipedia)