Kínai biológusok génszerkesztéssel olyan új széles kárász félét tenyésztettek ki, amelyben nincsenek a fogyasztását megnehezítő apró szálkák.
Az új fajtát, amelyet a közelmúltban engedélyeztek, a Kínai Halászati Tudományos Akadémia (CAFS) alá tartozó Hejlungcsiangi Folyami Halászati Kutatóintézet kutatócsoportja fejlesztette ki – közölte kedden a Science and Technology Daily, a kínai Tudományos és Technológiai Minisztérium újságja, amelyet az MTI szemlézett.
A pontyfélék családjába tartozó hal finom, ízletes húsa miatt közkedvelt. A széles kárásznak azonban sok apró szálkája van, amely könnyen megakadhat az ember torkán, és húsának ipari feldolgozását is megnehezíti.
A kutatócsoport több mint 1600 jelölt között találta meg azt a kulcsfontosságú gént, amely az izomközi szálkák kialakulásáért felelős, és génszerkesztési technológiával tenyésztette ki az új fajtát.
A szakemberek tavaly már egy olyan generációt tenyésztett ki, amely képes az új genetikai tulajdonságokat átadni az utódoknak, és ugyanolyan normálisan fejlődik, mint a közönséges ponty.
A Kínai Tudományos Akadémia szakértői szerint ez az előrelépés jelentős áttörést jelent a pontyfélék minőségének javításában. Reményeik szerint más, ehető édesvízi halak apró szálkáinak problémáját is meg tudják majd oldani, és ez nagy hatással lesz a jövőbeli halfogyasztásra.
Véletlenül fedezték fel a világ legnagyobb jéghalkolóniáját. Részletekért KLIKKELJ IDE!
Autót vezető aranyhalakkal kísérleteznek. Még több infó és videó ITT!
Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!
(fotónk illusztráció, forrása: Wikipedia)