2022. augusztus 18. csütörtök | Ilona
Peca+

Megműtöttek egy leopárd murénát a budapesti Tropicariumban – videóval

Megműtöttek egy leopárd murénát a budapesti Tropicariumban – videóval

A szerencsétlenül járt leopárd murénának eltörött az állkapcsa. Az altatásos műtét után néhány hónap elteltével az állat egy új akváriumba került, ahol azóta is remekül érzi magát.

A budapesti Tropicarium egyik akváriumában élő leopárd murénánál (Gymnothorax favagineus) nyílt állkapocstörést vettek észre a gondozói. A sérülés hátterében feltételezhetően a fajtársakkal folytatott rivalizálás és rangsorharc állhatott – számolt be a vízi élőlények egészségügyi ellátásával foglalkozó Vet4Fish.

Azt írják, hogy az ilyen sérülések mielőbbi ellátást igényelnek, így ennek megfelelően a közös akváriumból kikerülő állatot a karanténrendszerben helyezték el. 

Alapos előkészületek után összeállt a műtéti stáb és elkezdődött a sebészeti beavatkozás. Először a tömegét mérték le, hogy meg tudják állapítani a fájdalomcsillapító és az antibiotikum gyógyszeradagokat.  

A murénát ezután egy altatószeres vízfürdőbe helyezték, ahol az idő elteltével elérte a műtéti anesztézia mélységét a bódultsága. A szisztémás fájdalomcsillapító mellett helyi érzéstelenítőket is kapott a csontműtét megkezdése előtt. 

Az elhalt részek és a szövetek felfrissítése után velőűrszeget helyeztek be az állkapocscsont törött részébe. Ezt követően a lágyszöveti részeket felszívódó varratokkal húzták össze. 

Az altatásból való gyors ébredés után elkezdődött a gyógyulás hosszú folyamata. Az állat hamarosan elkezdett enni. Néhány hónap elteltével elérkezettnek látták az időt a hal visszahelyezésére, azonban előtte még egy kontroll röntgenvizsgálatra is sor került. 

Ezért újabb altatás következett, mely során egy mobil röntgenkészülék segítségével megbizonyosodtak róla, hogy a műtött csont összeforrt. Az áttelepítés után a muréna az új akváriumban elfoglalt egy számára tetszetős búvóhelyet, és azóta is aktívan táplálkozik. 

Az elmúlt hónapok történéseit egy videóban is összefoglalták: 

Megműtöttek egy húszkilós pontyot Siófokon tavaly. Részletek ITT.

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(fotó: Youtube képernyőfelvétel)