2021. október 27. szerda | Szabina
Peca+

Megszületett Magyarország állatvédelmi kódexe

Megszületett Magyarország állatvédelmi kódexe

Először a hazai állatvédelem történetében állami és kormányzati szereplők, hatóságok és szakmai szervezetek, a tudomány, a civil állatvédelem és az állatokkal foglalkozó szolgáltató szektor képviselői közös nyilatkozatot írtak alá az Állatorvostudományi Egyetem kezdeményezésére.

Az Állatok világnapjára, október negyedikére szervezett ünnepélyes aláíráson Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora kiemelte: az Állatvédelmi Kódex egy olyan etikai szándéknyilatkozat, formálódó közösség, amelyhez minden állatokkal foglalkozó, vagy azokról kommunikáló szervezet csatlakozhat, amennyiben szívén viseli az állatok jóllétét, és érdekükben tenni is kész – áll a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal )Nébih) közleményében. 

A rektor hangsúlyozta továbbá, hogy az Állatorvostudományi Egyetem mint a hazai állatvédelmi kutatások és szakemberképzés legfontosabb helyszíne, örömmel vállalkozott arra, hogy összegyűjtse és közös munkára kérje fel a Kódex elsőkörös aláíróit, vagyis az új közösség alapítóit. 

A felkért szervezetek készségesen és azonnal csatlakoztak a kezdeményezéshez, ebből is látszik, hogy hiánypótló összefogás született. A résztvevők munkacsoporti egyeztetés során véglegesítették a Kódex szövegét, és együttesen lépnek fel az állatok védelme és a felelős állattartás népszerűsítése mellett. 

Sótonyi Péter köszönetét fejezte ki a Kódex első aláíróinak, és hozzátette: egy olyan állatszerető, értékelvű közösség született, amelynek tagjai önkéntes elkötelezettséget vállalnak a szakmai alapokon és együttműködésen nyugvó állatvédelem mellett.  

A Kódex közösségéhez csatlakozhat minden állatokkal foglalkozó, illetve állatokról kommunikáló magyarországi szervezet, amely magáénak érzi és elfogadja a Kódexben foglaltakat. 

A dokumentum szövegét elolvasni és csatlakozni EZEN a linken lehet. 

A Kódex első aláírói, vagyis Alapítói a következő szervezetek: 

1. Állatorvostudományi Egyetem (kezdeményező) 

2. Agrárminisztérium, Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos  

3. Országos Rendőr-főkapitányság 

4. Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal 

5. Magyar Állatorvosi Kamara 

6. Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 

7. Fővárosi Állat- és Növénykert 

8. Országos Magyar Vadászati Védegylet 

9. Cirkuszművészeti Központ Nonprofit Kft. 

10. NOÉ Állatotthon Alapítvány 

11. Állatmentő Szolgálat Alapítvány 

12. Hangya Közösség 

13. Ebugatta.hu 

14. Kutyabarat.hu 

15. Hunland Trans Kft. 

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(fotó: azenkutyam.hu)

Pecaverzum a közösségi médiában:

Kövessétek Facebook-oldalunkat!

Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!

Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!