2024. március 1. péntek | Albin
Peca+

Mikrobiológiai kutatásokkal vizsgálják a Balaton vízi ökoszisztémáját

Mikrobiológiai kutatásokkal vizsgálják a Balaton vízi ökoszisztémáját

A Balatoni Limnológiai Kutatóintézetben (BLKI) az elmúlt néhány évben számos laboratórium megújult.

A szervezet közleménye szerint az egyik legnagyobb volumenű fejlesztés egy modern molekuláris biológiai és mikrobiológiai laboratórium kialakítása volt, amelyet „A Balaton parti zónájának limnológiai kutatása” c. projekt (ELKH SA-29/2021) tett lehetővé. 

Az újonnan kialakított vízi mikrobiális laboratórium korszerű berendezése magában foglal egy DG250 anaerob munkaállomást, amely lehetővé teszi az oxigénmentes környezetben élő mikroorganizmusok vizsgálatát is. 

A laboratóriumban lehetőség nyílik a víz, az üledék és a mikroorganizmusok közötti kapcsolatrendszer tanulmányozására, külön hangsúlyt fektetve az anyagcserefolyamatok intenzitásának megismerésére. 

A kutatók célja, hogy megértsék a vízi ökoszisztémák működését, azon belül pedig a mikrobiális közösségek szerepét. 

A BLKI-ban indult mikrobiológiai kutatás kiemelt hangsúlyt fektet a vízi környezetben élő fonalas gombaközösségek tanulmányozására is, ezzel egyedülálló kutatási irányt képviselve Magyarországon. 

A jelenleg folyó kutatómunka a vízi növények és környezetük gombaközösségeinek megismerésére összpontosít. A kutatók már több tucat fonalas gombát izoláltak főleg hínárnövényekből (sulyom, vízitök, tócsagaz stb.) származó mintákból. 

A közeljövőben tervezik az említett növények mikrobiális lebontásának vizsgálatát is.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: BLKI)