Régen látott hatalmas tömeg, most először „halászlé-specialista” városok vendégeskedésével, civilek és „profik” versengésével, telt házas koncertekkel – ez volt a tizedik Siófoki Halfesztivál.
„Halfesztiválon talán soha nem láttunk még akkora tömeget, mint szombaton” – állapította meg a vasárnapi díjkiosztón Lengyel Róbert polgármester – írja a siofok.hu.
Október 7-én, szombaton déltájt, késő nyárias napsütésben, miközben a Fő téren alig lehetett lépni a tömegben, kicsivel arrébb, a városházi parkolóban a civilek sátrainál kanyarogtak sorok, addigra mindenütt elkészültek a halétkek.
Idén alig fértek el a civilsátrak az erre szánt területen, 25 egyesület sütői, főzői neveztek a halpiknikre. Zömmel halászlé rotyogott, de például a polgármester is halat sütött folyamiharcsa-filét citromos páclében a Becsülettel Siófokért és a Siófok Városért Egyesület közös sátrában.
A hangulatra sem lehetett panasz, a férfi dalkör spontán éneklésbe csapott, a Nőklub meg „tamburást” szerződtetett erre az alkalomra.
Az elkészült étkeket háromfős zsűri kóstolta és értékelte (a siófoki gyökerű Tábik László, aki a svájci Luzernben séf; Berta László szakoktató és dr. Molnár Anita alpolgármester).
Az ételkülönlegességek tárháza színesre sikeredett. Csapó István tavaly debütált supedlaléje most is közönségsikert aratott. Az ételt, ami valójában sűrű, kocsonyás halleves, még anno halászok készítettek dereglyéjükben többféle halból. A fesztivál főtámogatójának, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.-nek (BHNp Zrt.) a szálkamentes sült hala is nagy népszerűségnek örvendett a kilátogatók körében.
Az idei halpiknik győztes halászléjét a Magyar Máltai Szeretetszolgálat csapata főzte, a hölgyek azt mondták a díjkiosztókor, amikor a receptre kérdezett rá a szpíker: „Olyan gondolomformán volt benne minden”
Második lett a Nők a Balatonért Egyesület, harmadik a Siófoki Vízisport Club. Különdíjas a halgazdálkodás, valamint a minden eddigi halpikniken a csapatával felvonult Bévárdi József lett, aki Bakos Zoltánnal közösen vette át a díjat.
A BHNp Zrt. képviselője azt mondta: ideje, hogy leszámoljunk azzal a tévhittel, hogy a tavi ponty iszap ízű, megfelelő körülmények között tartva ugyanis a tógazdasági is lehet ugyanolyan jó, mint a balatoni.
Fishfood verseny is zajlott. Az első helyet végül a gyufatésztával tálalt bajai halászlének szavazták meg, második a Beach Hotel zöldsárkány szusija lett rákkal, avokádóval, harmadik a Penthouse Csupa-csoda Balaton fantázianevű harcsája lángos tésztában.
A fesztivált a Vad Fruttik és az Első Emelet koncertje zárta.
Még több friss hírért KATTINTS IDE!
(nyitókép: siofok.hu)