2021. december 4. szombat | Barbara, Borbála
Peca+

Távolról sokkolják áldozatukat az elektromos angolnák

Távolról sokkolják áldozatukat az elektromos angolnák

Az elektromos angolna akár 2 2,5 méteresre és 20 kilósra is megnőhet, és 860 voltos fesztültséget is képes leadni.

„Olyan szörnyetegről mesélek nektek, ami folyók zavaros mélységeiben él, és olyan erős, hogy egy hatalmas kajmánnal is elbánik. Az elektromos angolnának nincs szüksége erős állkapocsra vagy agyarakra. Ehelyett néhány méter távolságból olyan erős áramütést képes mérni ellenfelére, hogy egy nála többször nagyobb ragadozó szíve is megállhat” – így kezdődik a Pandora Youtube-csatorna néhány napja megjelent videója.  

A szűk 10 perces videóban részletesen mutatják be a különleges állatot. Megtudhatjuk, hogy a hal akár 2,5 méteresre és 20 kilósra is megnőhet. Rugalmas teste és sima bőre van, de nem közeli rokona az igazi angolnának. 

Az elektromos angolnák rendszertanilag közelebb állnak a harcsákhoz. Nevüket angolnákhoz való külső hasonlóság miatt kapták. Rokonságtól függetlenül elektromos angolna megjelenése szokatlan, teste meglehetősen sajátos. Feje vastag, farokúszója púpos. 

Az elektromos angolna Dél-Amerika területén honos édesvízi faj, az Amazonas- és az Orinoco-folyó lakója. Életmódjáról elmondható, hogy a vízfelszín közelében lesi áldozatát, amelyet elektromos szerveivel – áramütést előidézve – elkábít vagy meg is ölhet. 

Az elektromos halak közül a legveszélyesebb faj, akár ötszáz voltos feszültséget is képes előállítani. Az eddigi legnagyobb feszültséget, 860 voltot egy 120 centis amazonasi példányon mérték. Két belső szerve közül a Hunter-szerv hatalmas áramütést hoz létre, míg a Sach-szerv csak gyenge elektromos kisülést állít elő – derül ki a Wikipedia szócikkéből. 

Nézd meg a videót, és tudd meg még többet az elektromos angolnáról!

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

Különleges történetek a Nagy fogások rovatunkban! Videókat néznél? Kattints IDE!

Küldj sztorit Te is!

Egy gombnyomással juttathatsz el nekünk fotót és szöveget! Kattintsd IDE, és már küldheted is a sztoridat!

(fotó: Wikipedia)

Pecaverzum a közösségi médiában:

Kövessétek Facebook-oldalunkat!

Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!

Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!