2023. február 5. vasárnap | Ágota, Ingrid
Peca+

Tömeges fókapusztulást észleltek a Kaszpi-tengeren

Tömeges fókapusztulást észleltek a Kaszpi-tengeren

Mintegy 2500 fókatetemet találtak a Kaszpi-tenger dagesztáni partjainál – közölte vasárnap hivatalos Telegram-csatornáján az Oroszországhoz tartozó észak-kaukázusi köztársaság természeti erőforrások minisztériuma.

A minisztérium szerint ez az elmúlt tíz év legjelentősebb fókapusztulása. A legtöbb tetemre a tájékoztatás értelmében Juzbasnál, illetve a Szulak és a Surinka folyó torkolatánál leltek.

Az orosz szövetségi halászati ügynökség (Roszribolovsztvo) észak-kaukázusi területi igazgatósága szombaton mégy mintegy hétszáz fókatetem megtalálásáról tett bejelentést.

A dagesztáni természeti erőforrások minisztériumának vasárnapi előzetes tájékoztatása szerint a tömeges fókapusztulás valószínűleg természeti tényezőkhöz kapcsolódik. 

A felboncolt állatokból nagy mennyiségű mintát gyűjtöttek, amelyeken moszkvai és asztraháni laboratóriumok széles körű bakteriológiai és virológiai vizsgálatokat végeztek, beleértve a koronavírus jelenlétének  vizsgálatát.

A megvizsgált fókák belső szerveinek állapota nem erősítette meg a nehézfém- vagy növényvédőszer-eredetű mérgezésre vonatkozó feltételezést. A pusztulás okának megállapításába további intézményeket fognak bevonni.

Az illetékes regionális tárca hétszáz tetem megtalálása után kiadott állásfoglalása szerint az eddigi fókapusztulás nem befolyásolhatja kritikusan a populációt, mivel a legfrissebb adatok szerint a kaszpi fókák állománya stabil, 270-300 ezer egyed között mozog. A tárca rámutatott, hogy hasonló eseteket 2012-ben és 2016-ban is megfigyeltek, de TASZSZ hírügynökség szerint az elmúlt három évben is volt példa fókapusztulásra, amelynek mértéke azonban a mostaninál kisebb volt.

A kaszpi fóka a Kaszpi-tenger egyetlen emlőse. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) 2008-ban veszélyeztetettnek nyilvánította. Dagesztán 2015-ben programot fogadott el a faj megőrzésére. A kaszpi fóka 2020-ban bekerült az oroszországi védett fajokat tartalmazó Vörös Könyvbe.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(forrás: MTI, nyitókép: t.me-képernyőfelvétel)