2022. szeptember 28. szerda | Vencel
Versenyek

A Swinger Club nyerte a Főhesz 72 órás versenyét – fotókkal

A Swinger Club nyerte a Főhesz 72 órás versenyét – fotókkal

Szeptember 7-én kezdődött az V. Főhesz-Duplakukac 72 órás ponty és amurfogó verseny. Az előzetesen jelentkező 24 csapatból a reggeli regisztrációra 23 csapat érkezett meg, és összesen 66 versenyző vágott neki a viadalnak – derül ki a Fővárosi Horgászegyesületek Szövetségének (Főhesz) beszámolójából.

A hajózási hatóságtól az idei évben is megkérték az öböl lezárásával kapcsolatos engedélyt. A horgászhelyek elfoglalása és a bóják kihelyezését követően 12:00 órás dudaszóra elindult a verseny.

Az első hal már 13:35-kor meg is érkezett egy 19,3 kilogrammos amur formájában. Ezt követően, ahogy megtalálták a halak az etetéseket, szép lassan megindultak a fogások. 

A szákba került 30 darab mérlegelhető méretű, 5 kilogramm feletti hal ígéretes kezdés volt, ami két darab hallal többet jelentett, mint tavaly. 

Akadt több 3-4 kilós példány, nagyobb dévér, és természetesen történt jó pár halvesztés is. Az első nap fogott 8 darab amur tömege 116,3 kiló, a 22 darab ponty tömege 173,8 kiló volt, így a halak tömege összesen 290,1 kiló lett, ami új napi rekord a verseny történetében. (Tavaly 274,51 kiló, tavaly előtt pedig 265,59 kiló lett az első nap eredménye.) 

Az időjárás a tavalyihoz hasonlóan nyárias, már kicsit meleg is volt, a Duna alacsony vízállása stagnálást mutatott.

A második versenynap kora délutánja elég nyugalmasan telt, egy-egy ponty szakította csak félbe a délutáni sziesztát a nyárias melegben. 

17 óra környékén aztán felpörögtek az események, több 10 kiló feletti pontyot és amurt is mérlegeltek. Este 7 óra körül aztán az eső is megérkezett, ami kisebb nagyobb megszakításokkal kitartott hajnalig.

Az igazán nagy halak is éjszaka, illetve hajnalban akadtak a horogra, a napi rekorder amur 18,3 kilósan fél hatkor, a legnagyobb ponty 14 kilósan pedig éjjel 2-kor került a szákba.

A reggeli mérlegelő körjárat után ismét lecsendesedett a pálya és az időjárás is, szinte semmi mozgás nem volt.

A második napon 28 darab halat fogtak a versenyzők, amelyeknek tömege összesen 272,6 kiló volt, ami kicsit alatta maradt az első napi eredménynek. Ismét a ponty szerepelt nagyobb arányban 19 darabbal, míg amurból 9 darab volt a fogott halak között.

A harmadik nap délutánra erősödő északi széllel megérkezett a hidegfront. A versenyzők nagy reménnyel várták, hogy a front megmozgatja a halakat, és azok intenzívebben fognak táplálkozni. Ezt erősítette a több alkalommal eleredő eső is. 

A jó fogási kilátások ellenére a halak mindezt fordítva gondolták, nem keresték a felkínált csalikat, és nagyon-nagyon visszaesett a kapások és egyben a fogások száma is. 

Az éjszaka folyamán aztán nagy csend következett, csupán egy amur akadt horogra. A hajnali órákban aztán volt egy kis remény, és egészen 10 óráig ismét volt dolga a halőröknek. 

A harmadik napi fogás így elég szerényre sikerült, mindössze 3 darab amurt és 12 darab pontyot hitelesítettek 145,1 kiló össztömegben.

A 72 óra alatt továbbra sem sikerült a remélt 20 kiló feletti hal megfogása. A harmadik napi visszaesés miatt közel 200 kilóval kevesebb halat mérlegeltek, mint a tavalyi versenyen. Idén összesen 73 darab halat tettek mérlegre 707,8 kiló össztömegben. 

A verseny végeredménye:

1. Swinger Club (146,3 kiló)

2. Esztergomi snecizők (61,7 kiló)

3. Big Carp Tát (60,7 kiló)

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: Főhesz)