2024. március 1. péntek | Albin
Versenyek

Kolosszus kősüllők kerültek elő a kiváló állományt rejtő Látóképi-víztározóból – fotókkal

Kolosszus kősüllők kerültek elő a kiváló állományt rejtő Látóképi-víztározóból – fotókkal

A kősüllő nem tartozik a pergetőhorgászok első számú célhalának, a november 18-19-én rendezett International Predator Classic Challenge (IPCC) versenyen azonban érdemes volt rájuk horgászni, egy óriási meg is mutatta magát.

A Látóképi-víztározóban ugyanis szép példányok élnek, ráadásul a versenyszabályzatot úgy alakították ki, hogy az jár a legjobban, aki mindegyik ragadozó halfajból kettőt horogra tud csalni. Egy centiméter egy pontot jelent, de halfajonként az első két halért 500-500 pluszpontot kaptak a versenyzők.

A vízterület Facebook-oldalának beszámolója szerint a páros versenyben ezúttal 28 csapat mérte össze tudását, és a hideg őszi időben igencsak embert próbáló feladat volt szombaton és vasárnap hét-hét órán át a vízen lenni és taktikusan horgászni. A pergetők azonban állták a sarat, és az összes létező ragadozó halat sikerült horogra csalniuk, ami a tóban megtalálható.

Szombaton 93 halat mértek le a szervezők, a legnagyobb egy 85 centiméteres csuka volt, de fogtak 74 centis süllőt, 42 centis kősüllőt, 43 centis feketesügért és 62 centis harcsát is. Ezek közül a kősüllő mérete számít igazán kiemelkedőnek, hiszen nem sokkal kisebb, mint az országos rekord. (A kősüllő alsó méretkorlátja 25 centiméter.)

A hivatalos országos rekord kősüllőt 1992. január 23-án fogták a Dunán. Dr. Hunyady Attila hala 2,3 kilogrammos, 49 centiméteres és 36 centiméter kerületű volt. Így, ha tovább próbálkoznak a kősüllőzéssel a Látóképi-tározó pergetői, előbb-utóbb beeshet egy olyan példány, amely még jobban megközelíti vagy akár meg is dönti az országos csúcsot.

A Pecaverzum megtudta, a látóképi kősüllők az ősállomány részei, nem telepítésből származnak. A debreceni tavon viszonylag ritkán akadnak horogra, mert partról nehéz tőrbe csalni, a csónakos horgászati lehetőség pedig csak korlátozottan elérhető. 

A tavaszi-nyári időszakban havonta egy alkalommal van csónakos pergető nap. Most, az őszi-téli időszakban pedig heti egy alkalommal, illetve a versenyek során lehet csónakból pergetni.

Az IPCC vasárnapi versenynapján még nagyobb sikereket könyvelhetett el a mezőny, amelynek tagjai 106 értékelhető halat tudtak felmutatni. A második napon is csónakba került 41 centis kősüllő, de 90 centis csukát, 80 centi feletti harcsát és 40 centiméter feletti feketesügért is akasztottak a versenyzők. Utóbbi esetében bár idegenhonos halról van szó, azért érdemes megjegyezni, hogy korábban 56 centiméteres feketesügér is előkerült már a tározóból. 

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: Látóképi-víztározó FB-oldala)