2024. március 1. péntek | Albin
Versenyek

Méltán híres Európa-szerte a Maty-éri horgászversenypálya

Méltán híres Európa-szerte a Maty-éri horgászversenypálya

Számos nemzetközi verseny otthona a Szegeden található mesterséges víztározó, amely nevét Európa-szerte ismerik.

A Maty-éri víztározó Szegedtől nyugatra, a bajai és a röszkei műutak között észak-déli irányban helyezkedik el. Szegedről az E5-ös számú főúton Röszke felé, Szeged határától mintegy 3 kilométerre, az út mentén jobbra található – írja a szegedma.hu.

A sport szempontjából többes hasznosítás alatt áll a 40 hektáron elterülő, mesterségesen kialakított víztározó. Egyik oldalt országos és nemzetközi kajak-kenu versenyeket rendeznek, még ezzel szemben a horgászok élvezik a víz adottságait. 

Horgászati szempontból is jelentős a Maty-ér versenyszerű hasznosítása, éves szinten tíznél is több nemzetközi, illetve országos horgászversenynek ad otthont a Maty-éri versenypálya, és szinte minden versenyen kiemelkedő fogások születnek.

A kajak-kenu és evezős pályát 1979 és 1981 között készítették el, a megnyitó 1981. június 27-én volt. Itt található a Nemzeti Kajak-kenu és Evezős Olimpiai Központ.

A nyugati partszakasz, ami az evezős versenypálya, az kizárólag a horgászversenyek alkalmával horgászható. A keleti partszakaszra, ami a horgászoldal, az viszont egész évben látogatható a pecások által.

A tározót két részre bontja a meder közepén lévő úgynevezett osztósziget. A versenypálya hossza 2400 méter, szélessége 140 méter. 

A versenyek alatt akár 180 versenyhorgász egyenlő mederviszonyok mellett mérheti össze halfogási tudását, emellett a horgászoldal természetes parti horgászhelyei kellemes kikapcsolódást biztosítanak minden horgász számára, közel 80 horgászhely várja az ide érkezőket.

A versenyeket több horgászmódszer kategóriájában is rendeznek, legyen az feeder, match vagy éppen rakós botos technika. A víz fogható halfajai között szerepel ponty, compó, különböző keszegfélék, szürkeharcsa, fogassüllő, csuka, balin, amur, ezüstkárász, törpeharcsa és busafélék.

A vízterület a Horgász Egyesületek Csomgrád Megyei Szövetségének (HECSMSZ) a kezelése alatt áll.

A Maty-éri víztározót 1998-tól Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata helyi jelentőségű védett természeti területé nyilvánította, hogy a mesterségesen kialakított víztározó az evezős sportok mellett a kialakult természeti és tájképi értékeit is megőrizze.

A tározó átlagos vízmélysége 2 méter, legmélyebb pontja a déli zárógátnál 2,7 méter. A tározó vízpótlása északi irányból a Tiszából, a Matyér-subasai- és a Matyér-fehértói csatornákból biztosítható. A víz leengedése déli irányban a Matyér-subasai főcsatornán keresztül a Gyálai Holt-Tiszába valósulhat meg. A vízcsere évente többször, elsősorban a tavaszi és nyári időszakban történik meg.

A tározó megépítése óta vízkészletét többször leeresztették, utoljára 2018-ban fejlesztési munkálatok miatt törtét teljes leürítés.

2019-ben a megyei szövetség saját termelésű pontyállományából megkezdte a Maty-ér újra halasítását. Az országos intervenciós pontytelepítési program keretein belül több mint 100 mázsa háromnyaras tükörpontyot telepítettek.

A halgazdálkodási tervben foglalt halfajok és mennyiségi előírások betartásával több korosztályban ponty, keszeg, compó, csuka, balin, fogassüllő halfajok telepítéseit végzik rendszeresen. A tározó haleltartó képességéhez igazítva, a horgászok és a versenysport elvárásainak figyelembe vételével teszik mindezt.

A kajak-kenu versenyek alkalmával általános horgászati tilalomra kell számítani, ekkora a HECSMSZ nem engedi horgászatot.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: HECSMSZ)