2024. július 17. szerda | Elek, Endre
Videók

A tilalmi idők megváltoztatását sürgetik kutatók a korai ívások miatt – videóval

A tilalmi idők megváltoztatását sürgetik kutatók a korai ívások miatt – videóval

Idén szokatlanul korán kezdték az ívást a halak a Balatonban. A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLKI) szerint időszerű lenne egyes halfajok tilalmi idejének átgondolása, valamint a szabályozás rugalmasságának növelése.

Az egyes halfajok rendszerint jól meghatározott sorrendben és viszonylag jól behatárolható időszakban ívnak. A Balatonban az őshonos fajok közül az ívást a csuka kezdi február végén, március legelején.

Őket követi a fogassüllő március második felében, a balin április első hetében, majd a bodorka, a dévérkeszeg, a küsz, a karika keszeg, a ponty és a harcsa néha április végétől, de jellemzően májusban. Míg a vörösszárnyú keszeg és a compó ívásának kezdete esik legkésőbbre, május végére, júniusra.

Több halfaj ívása időben sokáig is eltarthat, így például szórványos dévérkeszeg- és küszívásokat június végéig, július elejéig is megfigyelhetünk. 

A klímaváltozás során melegedő éghajlatunk azonban a halak ívási idejét is befolyásolja. Magyarországon 2024 márciusa és április első fele kifejezetten meleg volt, a Balaton vízhőmérséklete már április elejére elérte a 15-16 Celsius-fokot. 

A BLKI közleménye szerint a meleg hatására a legtöbb halfaj ívása a szokásosnál mintegy 7-21 nappal korábban, az elmúlt három évtizedet tekintve pedig a legkorábban kezdődött el. A fogassüllőé például március első felében, a baliné március végén, a bodorkaé, a dévérkeszegé és küszé pedig április első hetében. 

Ellenpéldaként említendő, hogy kifejezetten hideg volt tavaszkezdet 1996-ban, amikor a jég is csak április elsején szűnt meg Tihanynál.

A természetes vízi halgazdálkodás egyik fontos eszköze a tilalmi időszak, amely célja, hogy törvényileg rögzített védelmet biztosítson az értékesebb halfajaink számára az ívás és a fészekőrzés idejére. 

„Annak érdekében, hogy ez a cél a klímaváltozás hatásai mellett is maradéktalanul elérhető legyen, időszerű lehet egyes halfajok tilalmi idejének átgondolása, valamint a szabályozás rugalmasságának növelése” – fogalmazta meg állásfoglalását a BLKI. 

Az alábbi, 2022-ben és 2023-ban készült felvételeken a dévérkeszeg és küsz ívása látható.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: BLKI Youtube-képernyőfelvétel)