2024. július 17. szerda | Elek, Endre
Videók

Drónvideó: így folyik össze a szőke Tisza és barna Maros

Drónvideó: így folyik össze a szőke Tisza és barna Maros

A szőke Tisza és a barna Maros Szegednél folyik össze, a két folyó találkozásáról a minap jelent meg egy látványos drónvideó.

A Maros és a Tisza eltérő színe két fő tényezőre vezethető vissza: az iszap és homok mennyiségére, valamint a vízforrás jellegére – írja a szeged365.hu

A Maros vízgyűjtőmedencéjében agyagosabb talajtípusok uralkodnak, míg a Tisza vízgyűjtőmedencéjében homokosabb a talaj. Emiatt a Maros hordaléka több iszapot tartalmaz, ami barnás árnyalatot kölcsönöz a víznek. Ezzel szemben a Tisza homokosabb hordalékot szállít, ami zöldes árnyalatot ad a folyónak.

A másik ok, hogy Maros hegyvidéki folyó, míg a Tisza síkvidéki. A hegyvidéki folyók víz sebessége nagyobb, ami jobban felkavarja az iszapot, így a Maros vize zavarosabb. A síkvidéki folyók sodrása lassabb, így az iszap leülepedik, a Tisza vize pedig tisztább és zöldebb. 

Fontos megjegyezni, hogy a két folyó színe változhat az évszakoktól és az időjárástól függően. Áradások idején a Tisza is barnásabb árnyalatú lehet a megnövekedett iszapszint miatt, míg száraz időszakokban a Maros vize is zöldebb lehet a kisebb hordalékmennyiség következtében.

Ezenkívül a fényviszonyok is befolyásolhatják a folyók színének észlelését. Erős napsütésben a Tisza vize türkizkéknek tűnhet, míg borús időben szürkés árnyalatú lehet. 

További érdekes videók ERRE.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: Névnaptár | Nézd a hazait! Youtube-képernyőfelvétel)