2023. december 2. szombat | Melinda, Vivien
Videók

Videó: félelmetes halloweenpartiba hívták a horgászok a Vadkan-tó halőrét

Videó: félelmetes halloweenpartiba hívták a horgászok a Vadkan-tó halőrét

Mindenki ijesztő jelmezbe bújt. 

Éjszakai videóval jelentkezett a Nógrád vármegyeri Cserhátsurányon található Vadkan-tó halőre. 

Egy átlagos bejelentkezésnek indult, aztán az események váratlan fordulatot vettek. 

Miközben a halőr elkezdte bemutatni azokat az eszközöket, amelyek a munkavégzéshez szükségesek, félelmetes alakok tűntek fel a háttérben. 

Aztán kiderült, horgászok tartanak halloweenbulit a horgásztó partján, ahová a halőr is meghívták. 

A halloween nálunk valóban nem hagyományos ünnep, nagyjából a múlt század kilencvenes éveiben kezdett megjelenni hazánkban. A halloween egy régi angolszász ünnep, amit október 31-én tartanak – olvashastó a wmn.hu-n

Eredete vitatott, de valószínűleg a kelta időkre, pontosabban a samhain (kiejtése: száuiny, vagy szaviny) ünnepre vezethető vissza, amely október 31-én, sötétedés után kezdődött, és a következő nap reggeléig tartott. Ez az ünnep jelentette a betakarítási munkák végét és a téli pihenő időszak kezdetét.

A kelta hagyományok szerint ezen az éjszakán a természetfeletti lények és a halottak is szabadon járnak-kelnek az emberek világában, és könnyen beköltöznek a testükbe. Ezt elkerülendő bújtak félelmetes maskarákba és világították ki a házaikat töklámpásokkal. 

A halloween a tizenkilencedik században vált divatossá Amerikában, ahol a mi farsangunkhoz hasonló ünneppé vált. A gyerekek ijesztő álarcokat és jelmezeket vesznek fel, házról házra járnak, és Trick or treat! felkiáltással gyűjtik be az édességet azoktól, akik ajtót nyitnak nekik. 

Magyarországon leginkább a töklámpás készítése terjedt el, illetve jócskán rendeznek jelmezes halloweeni bulikat is mind a gyerekeknek, mind a felnőtteknek. Ám az édességkéregetős házról házra járás nem tudott meggyökeresedni hazánkban. 

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: Vadkan-tó-Cserhátsurany FB-videó képernyőfelvétel)