2024. június 19. szerda | Gyárfás
Videók

Így ívnak a keszegek a dunai ártereken, de hiába? – videóval

Így ívnak a keszegek a dunai ártereken, de hiába? – videóval

Hiába rakták le ikráikat a dévér- és karikakeszegek a fővároshoz közeli dunai árterekben, mivel a víz visszahúzódott, nem sok az esély arra, hogy az ikrák kikeljenek. Az ívás azonban még folytatódhat a későbbiekben, és további jó hír az is, hogy az áramláskedvelő fajok sikeresen leívtak, nagyon sok az ivadék a folyóban.

A keszegfélék dunai árterekben történő ívásáról osztott meg videót közösségi oldalán a Fővárosi Horgászegyesületek Szövetsége (Főhesz). 

„A hőmérséklet emelkedésének, valamint a kedvező vízállásnak köszönhetően a keszegfélék (karikakeszeg, dévérkeszeg) látványos násztáncát sikerült lefilmeznie halőreinknek több helyszínen” – írták a megjelent felvételhez. 

A Pecaverzum a Főhesz ügyvezető igazgatójától megtudta, a videó május 12-én, vasárnap készült, de azóta sajnos a víz az árterekből már visszahúzódott, és a halak is visszaúsztak.

„Kevés az esély arra, hogy ezek az ikrák kikelnek, mivel most éppen apadóban van a Duna. De bizakodókat vagyunk, mert az előrejelzések vízszintemelkedést mutatnak, és van, ahol már 18 fokos a víz, így az ívás a későbbiekben még folytatódhat, a feltételek a továbbiakban is adottak” – nyilatkozta Dudás Tibor.

Jó hír viszont – számolt be az ügyvezető –, hogy a reofil (áramláskedvelő) fajok (jászkeszeg, szilvaorrú keszeg, paduc, domolykó) már korábban sikeresen leívtak, és hemzseg a folyó az ivadéktól.  

A szakirodalom szerint a karika és a dévér ívás is áprilistól júniusig tart. Mindkét hal 3-4 éves korban éri el ivarérettségét, a karika ikraszáma 10-100 ezer, míg a dévéré 100-300 ezer között mozog.  

További érdekes videók ERRE.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: Főhesz FB-videó képernyőfelvétel)