2023. december 2. szombat | Melinda, Vivien
Videók

Zsinórban három kétméteres harcsát fogott Potornai Ferenc Ohaton – videóval

Zsinórban három kétméteres harcsát fogott Potornai Ferenc Ohaton – videóval

A horgászt váratlan helyzet fogadta a parton, de alkalmazkodni tudott a megváltozott szituációhoz, átgondolta teendőit, majd új tervet ötölt ki. A siker nem is maradt el, három kapitális bajszos tette nála tiszteletét.   

Potornai Ferenc október 15-én kezdte meg háromszor háromnapos túráját a Hortobágyi Halgazdasági Zrt. halastaván. A pecák kötött egy-egy napokra hazaszaladt feltöltődni és pihenni picikét, majd ment vissza folytatni a „küldetést”.

Az év utolsó horgászataira készült, és bizony élménybeszámolójából kiderül, hogy igencsak emlékezetesre kerekedett a három részletben kivitelezett esztendőzárás, ugyanis mindegyik alkalommal tudott egy szebb, darabosabb, két métert elérő vagy azt meghaladó harcsát partra emelni. 

„Nem volt könnyű peca, mert száz mázsa, körülbelül 800 ezer és 1 millió darab közötti takarmányhalat tettek bele a tóba, így ebből kifolyólag tudtam, hogy olyan nagy örömpecára – amikor 5-6-ot fogtam – nem számíthatok” – kezdte a Pecaverzumnak Potornai Ferenc, aki azonban az előjelek ellenére mégis három kapitális teremtménnyel is találkozhatott. 

A partszélben hemzsegtek a kishalak, emelőhálóval 50-60 darabot is lehetett fogni, kis pontyokat és kárászokat. Ezt az új helyzetet figyelembe kellett venni, és egy új taktikát felállítani. A terv az volt: „lezárni” azt a sávot, ahol várhatóan majd megközelítik a harcsák áldozataikat. 

„Nem a kishalak között próbálkoztam – mert ugye mi a fenének tegyem oda a csalimat egymillió egyediknek –, hanem abban az útvonalban helyeztem el, ahol várható volt, hogy jönnek majd ki a harcsák a benti vízterületről” – magyarázta Potornai Ferenc.

Az eredmény önmagáért beszél: három horgászat, három kapás, három hal. Mindegyiknek csak a hosszát mérte, sorrendben így érkeztek: 222 centiméter, 200 centiméter és 219 centiméter.

Az utolsó kivételével éjjel kerültek horogra, a november 2-án, szerdán reggel megéhezett példányról egy rövid videó is készült.

„Az első és az utolsó volt a legerősebb, a középső nem volt olya harcias, de ez betudható annak, hogy nagyon mélyre nyelte a csalit. A 222 centist egy nagy töklevelesből kellett áthúzni, az egy kicsit keményebb meló volt, a 200 centisnél pedig két karó között kellett kivezetnem, hogy bele tudjak nyúlni a szájába” – jellemezte a fárasztásokat, amelyek 20-30 percig tartottak.

A csali minden esetben tenyeres, 16-18 centis kárász volt, amelyeket szakítós módszerrel kínált fel. 

Ferenc fárasztásnál egyedül volt, így egyik halat sem volt egyszerű kivenni, és jó minőségű fényképek sem készültek sajnos. „Mindig egyedül horgászom, nagyon ritkán van az, hogy valaki besegít. Az utolsó nap például az egész tavon nem tartózkodott rajtam kívül senki. Már készültem haza, minden el volt pakolva, csak a két bot maradt bent, amikor a kapás jött” – árulta el.  

A sikeres horgász tavaly sem tétlenkedett, Nagyrédén és Ohaton is hatalmas példányokat akasztott. Nézd meg a halakat ITT és ITT!

2 hónap után visszatért a horgászhoz a 70 kilós dunai harcsa. Nézd meg a videót IRRRE!

Még több friss hírért KATTINTS IDE!