2023. május 30. kedd | Janka, Zsanett
Nagy fogások

Újabb kapitális harcsát fogtak az Ohati 3-as horgásztóból

Újabb kapitális harcsát fogtak az Ohati 3-as horgásztóból

Az éjszaka kellős közepén éhezett meg a 227 centiméteres, 91 kilogrammos harcsa egy tenyeres kárászra. A sikeres horgász, Potornai Ferenc ezzel megdöntötte egyéni rekordját, de a célja, hogy egyszer egy 100 kilósat fogjon. Ezért mindent meg is tesz, júniusban újabb túrát tervez. 

Újabb kapitális harcsát fogtak a Hortobágyi Halgazdasági Zrt. Ohati 3-as horgásztavából. Azt követően, hogy május 7-én Zalkodi András egy 258 centiméteres, 120 kilós példányt terelt partra, május 18-án, szerdán hajnalban egyik barátja, Potornai Ferenc egy 227 centis, 91 kilós harcsával találta magát szemben a 4-es álláson.

Spannolós módszert alkalmazott, a tenyeres méretű kárászt a nádhoz kötötte ki. „Hajlani fél háromkor erőteljes kapással érkezett, és egyből rátekeredett egy nádtorzsára. Mikor sikerült lehámozni, bement a tó közepére, a nyílt vízről már 20 perces küzdelem után az egyik horgásztársamnak a segítségével sikerült partra emelni” – nyilatkozta a Pecaverzumnak Potornai Ferenc.

A halat partról fárasztotta, van ugyan csónakja, de nem preferálja harcsafárasztáshoz. „Én nem szeretek csónakba szállni, mert akkor a hal arra visz, amerre akar. Volt már olyan is, hogy egy kisebb harcsa vitt össze-vissza. Van egy 30 kilós súly a gumicsónakomban, ha mégis be kellene menni érte. Ilyenkor érdemes rögzíteni a csónakot” – indokolta, hogy miért részesíti előnyben a partról történő fárasztást. 

„Próbáltuk lemérni a harcsa tömegét, de nem tudtuk olyan magasra emelni, hogy bele tudjuk akasztani a mérleget a haltartóba. A mellettünk lévő állásban nem ébredtek fel, kímélni szerettük volna a harcsát, így pár fotó után gyorsan visszaengedtük. A halőr a hossza alapján 91 kilósra becsülte” – árulta el Potornai Ferenc, akinek nem titkolt célja, hogy egyszer fogjon egy 100 kilós vagy annál nagyobb harcsát. 

Tavaly már írtunk róla, amikor megdöntötte egyéni rekordját egy 70,68 bajszossal, amit Nagyrédén csalt horogra. Idén inkább Ohatot részesíti előnyben. A negyedik háromnapos túráját júniusra tervezi.

„Zalkodi András nagyon sokat segített. Az ő tanácsait megfogadva sikerült ezt megfogni. Ő tippelte, hogy hová tegyem a cuccomat” – árulta el és egyben köszönte meg barátja intelmeit. 

Az Ohati 3-as tóban él az ország minden bizonnyal legnagyobb harcsája, amelyet tavaly megakasztott Czimmermann Gábor, de a közel 3 méteres hal 2,5 órás ádáz küzdelem után megszökött

„Egyszer láttam már én is a farkát. Ezen a környéken lakik, ahol most horgásztam. Ilyenkor partszélben tartózkodnak a harcsák. Ha nem fúj a szél, akkor fel lehet fedezni, hogy merre mozognak” – igazolta a legenda létezését Potornai Ferenc. 

Kifogták Magyarország harmadik legnagyobb harcsáját. Nézd meg videót IDE KATTINTVA!

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!