2024. június 19. szerda | Gyárfás
Nagy fogások

Megakasztották az ország legnagyobb harcsáját!

Megakasztották az ország legnagyobb harcsáját!

Nem mindennapi történetről értesült első kézből a Pecaverzum. Az ország vélhetően legnagyobb (280 centiméteres) harcsájával 2,5 órás ádáz küzdelem alakult ki. A végén már ketten fárasztották vízben állva. A sztori hatalmas csavarral zárult.

A Hortobágyi Halgazdasági Zrt. Ohati 3-as horgásztava híres a hatalmas harcsáiról. Fogták már ott idén 81, 90 és 110 kilósat is. Az egyik hatalmas hal nyilvánosságra kerülésekor (az RTL forgatott, ITT a videó) a vezérigazgató azt nyilatkozta, hogy tudomásuk szerint él a vízben egy még ezeknél is sokkal nagyobb egyed. 

„A törzsvendégeink elmondása szerint van egy körülbelül három méteresre és 130-140 kilósra becsült harcsa is a tóban. Eddig még senkinek sem sikerült kifogni. A létezéséről árulkodnak a 10-20 kilós pontyokon talált óriási harapásnyomok is” – nyilatkozta szeptemberben Simon Károly. 

Az ország vélhetően legnagyobb harcsájáról nagyon sokat beszéltek már, mondhatni közszájon forgott, de megfognia – mint ahogy azt a halgazdaság első embere is mondta – eddig senkinek sem sikerült. Eddig!

A Pecaverzum megtudta, szeptember végén horogra került a mitikus harcsa! Sikerült beszélnünk a horgásszal, aki megakasztotta és közel 3 óráig küzdött vele! Eddig senkinek sem mesélte el, és majd nemsokára az is kiderül, hogy miért. 

Na, de kezdjük az elejéről!

Napközben csónakból kishallal úsztatott Czimmermann Gábor, aki Koós Ferenc, Magyarország egyik leghíresebb harcsahorgászának csapattársa. Ezt érdemes már az elején leszögezni a történet hitelességének kedvéért. Sőt, Koós Ferenc is jelen volt a gigantikus harcsával történt heroikus küzdelemkor. Na, de erről is majd később!

Szóval a 25 hektáros Ohati 3-as tavon látott az egyik sziget mellett – vélhetően egy gödör felett – komolyabb halmozgást Czimmermann Gábor, aki csónakból horgászott. 

„Rádobtam az úsztatós pecámat kis kárásszal, és egyből el is törölte. Már vágni akartam be, de sajnos kifújta a szájából, nem akadt meg a horog. Ezt követően csinált egy hatalmas burványt, akkor már láttam, hogy egy komoly harcsa. Dobáltam még rá 15 percig, játszottam vele, kerülgette, jöttek a burványok, többször beleúszott, tologatta, de nem ette meg. Meguntam, így utólag azt mondom, hogy sajnos, erőltetni kellett volna még” – sajnálkozott picit a Pecaverzumnak Czimmermann Gábor, aki azonban nyilván nem adta fel, hanem elővette a pergető botját. 

„Bent hagytam a kis kárászt, és elkezdtem pergetni. A partszélét és a töklevelest dobáltam. Aztán jött az ötlet, hogy odadobok a gödör felé. Na, azonnal koppant is, és mindjárt megakadt” – mesélte a kapást. 

Egy 2,70 méteres, 80-150 grammos botot tartott a kezében Czimmermann Gábor, a csali pedig egy 6 centis gumihal volt. „Elindult egyből a fahíd felé, átment alatta, kiszedtem az úsztatós pecát, és elindultam utána. Aztán azt hittem, hogy leakadt, de csak elkezdett visszajönni. Sikerült is ráhúznom magam a csónakkal. 45 perc után láttam meg a halat, először a farkát. 70-80 kilós halakat fogtunk már, de ez fényévekkel nagyobb volt, ránézésre is” – jellemezte ellenfelét.  

Amikor világossá vált számára, hogy egy minden eddiginél nagyobb harcsával hozta össze a sors, egyből szólt Koós Ferencnek, aki egy másik társával tüstént csónakba pattant, és mentek be ők is az akció helyszínére. „Amikor meglátta Feri is a halat, ő is elájult. És akkor mondtuk egymásnak, hogy ez tuti külső akadás, mert a farkát mutatta meg újra. Ekkor már 2 órája fárasztottam. Már összekapaszkodtunk a két csónakkal, de úgy húzott minket széllel szemben, hogy abban nem volt hiba” – jellemezte a harcsa erejét, amely azonban csak nem akart elfogyni. 

Ezt követően megláttak a vízen egy fehér húscafatot, aztán nem sokkal később egy másikat. Kiderült, a harcsa először felöklendezett egy 4-es süllőt, aztán meg egy 6 kiló körüli harcsát. „Mondta is Feri, hogy ez már jó jel, mert az már a végső stádium, amikor felöklendez mindent, mert annyira fogy az ereje. Húztuk-húztuk is, és amikor a csónak közelében tudtuk tartani, próbáltuk a fejét paskolni vagy belenyúlni a szájába, de nem bírtunk vele. Akárhányszor hozzáértünk, mindig volt annyi ereje, hogy elinduljon” – utalt arra, hogy kezdett kialakulni a patthelyzet.

Ment is a tanakodás, hogy mi legyen. Egy pillanatra még az is felmerült, hogy kitépjék a horgot, de aztán az ötletet gyorsan elvetették. Azt már akkor megállapították, hogy a külső akadás miatt (nem messze a fejétől a melluszonya környékén talált be a horog) „sportértéke” nincs a fogásnak, annak ellenére, hogy nem szándékosan húzták bele a gumihalat, ilyen bárkivel előfordulhat pergetés közben.  

Ettől függetlenül szerették volna lemérni, hiszen ők is hallottak már az elmondások alapján akár 130-140 kilósra is megnőhetett Ohati harcsáról, amelynél nagyobbról nemigen tudnak idehaza harcsaberkekben. 

Ekkor már 2,5 órája küzdöttek a hallal, amely kiúszott oldalra, a halőrház felé. Ott már csak 1-1,20-as volt a víz, így Koós Ferenc úgy döntött, hogy bemegy a halért. „Már fogta a farkát, de a másik kezével a hasát alig érte el, pedig ő 220 centit tud fogni, azt már korábban lemértük” – érzékeltette a hal méreteit, amelyet ezek alapján 280 centire saccoltak, ami nem áll távol a korábbi beszámolókban szereplő 3 métertől.

Szóval a helyzet ekkor úgy nézett ki, hogy Gábor fogta a botot, Feri pedig küzdött a hallal a vízben, próbálták valahogy partra húzni, de ez a harcsa túltett minden eddig látottnál mind erejében, mind pedig méreteiben. Tegyük hozzá gyorsan azért, hogy teljesen más lett volna a helyzet (könnyebben tudták volna koordinálni a történéseket), ha a horog a hal szájába akadt volna. 

A maratoni hosszúságú nyúlt csata azonban ekkor nem várt fordulatot vett. „Feri rövid pórázon tartotta, paskolgatta, próbálta átölelni, és egyszer csak – mivel a féket sokat húztuk – kezdett megpödörődni a fonott zsinór, amely hurkot kapott, az pedig rátekeredett a spiccre. Ekkor a hal megindult, a zsinór pedig elpattant. Mondtam Ferinek, hogy elment, erre ő, hogy nem, mert fogja a zsinórt a kezében a hallal együtt. Ekkor már csak ő tartotta a kezében. Rátekerte a kesztyűjére a zsinórt, próbálta tartani a halat, ekkor már én is bementem a vízbe, és ketten próbáltuk elérni a fejét, belenyúlni a szájába. De még mindig volt annyi ereje, hogy nem engedte magát. Jött egy újabb kirohanás, Feri ráfogott a zsinórra, és akkor kiegyenesedett az a gyenge horog” – részletezte a szomorú végkifejletet, amely meg is adja a választ arra, hogy miért nem dicsekedtek el maguktól a sztorival, amit viszont a Pecaverzumnak végül elmeséltek. 

A 280 centisre becsült, vélhetően Magyarország legnagyobb harcsája tehát bebizonyította, hogy nem véletlenül keringtek róla legendák, brutális az ereje, és tényleg létezik. A közel 3 órásra nyúlt összecsapás végén a horgászok elmondása alapján minden további nélkül, simán elúszott.

Gábor szerint könnyen meg lehet ismerni a halat, mert a hátán láttak egy jellegzetes sebet, amelyet elképzelhető, hogy – korábban – egy hasonló, külső akadásos incidens során szerzett. „Feri azt mondta, nem rövid élete során látott már pár 80-90 kilós harcsát, de ez lehet, hogy ütötte volna a magyar rekordot is” – zárta a történetet Gábor, aki hozzátette, végig vették az akciót kamerával, de a végére lemerült, és így sajnos olyan fotó sincs, amelyen látszódna a kapitális jószág. A horgászpáros annyira biztos volt benne – hiszen már szó szerint a kezükben tartották –, hogy sikerül partra vinni a közel 3 méteres harcsát, hogy még telefonnal sem lőttek képeket, mert azokat a parton szerették volna elkészíteni. Erre sajnos már nem kerülhetett sor…

Legutóbb Nőtincsen fogtak egymás után két 100 kiló fölötti harcsát. Mindkettő felkerült az országos rekordlista második és harmadik helyére. Az eddigi legnagyobb harcsa, ami a Mohosz rekordlistáján megtalálható, Sasvári Márk nevéhez fűződik, aki 2019. október 20-án Baranyai Kisvizek I. elnevezésű horgászvízből emelt ki egy 224 centis és 109 kilós példányt. 

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

Különleges történetek a Nagy fogások rovatunkban! Videókat néznél? Kattints IDE!

Küldj sztorit Te is!

Egy gombnyomással juttathatsz el nekünk fotót és szöveget! Kattintsd IDE, és már küldheted is a sztoridat!

Pecaverzum a közösségi médiában:

Kövessétek Facebook-oldalunkat!

Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!

Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!