2023. május 30. kedd | Janka, Zsanett
Nagy fogások

120 kilós harcsát fogtak az Ohati 3-as horgásztóból!

120 kilós harcsát fogtak az Ohati 3-as horgásztóból!

A gilisztacsokorral, úszós készséggel fogott harcsa hossza 258 centiméter volt. Mivel azonnal visszaengedték, és a tömegét nem mérték le, csak saccolni tudták, méghozzá 120 kilósra. A kétórás fárasztás során a horgásznak szó szerint, mint egy búvár, a víz alá kellett merülnie, hogy az akadókra feltekert damilt kibogozhassa. „Kőkemény, iszonyatos” – ezekkel a szavakkal jellemezte az ádáz küzdelmet Zalkodi András.

Zalkodi Andrásról már a Pecaverzum is írt tavaly, amikor a Hortobágyi Halgazdasági Zrt. Ohati 3-as horgásztóból kifogott egy 110 killós harcsát. A horgász rendszersen jár az Egyeken található vízre, így tett május 7-én, szombaton is, amikor egy nagyobb baráti társasággal pecáztak. 

A nap folyamán sikerült több kisebb, 15-20 kilós és két nagyobb, 60-70 kilós harcsákat horogra csalniuk. Spannolós módszert alkalmaztak, a csali pedig kárász volt.

Aztán 22 óra 30 perc körül az ismerősei harcsamozgást vettek észre egy partszéli részben. Zalkodi Andrásnak nem is kellett több, átszerelte gyorsan az egyik botját úszósra, és gilisztacsokrot kínált fel. 

Mindösszesen pár percig ázott a csali a vízben, mire megtörtént a kapás. Innentől kezdve embert próbáló harc vette kezdetét.

„Kőkemény, iszonyatos kétórás fárasztás volt. Többször volt necces pillanat, amikor azt hittük, hogy elveszítjük a halat. A harcsa a létező összes akadót megtalálta, a híd lábára is feltekerte magát, aztán egy nagy tuskót és egy nádtorzsát is megtalált, arra is rácsavarodott” – mesélte a Pecaverzumnak Zalkodi András.

Nem volt mit tenni, ki kellett pattanni a csónakból, és szó szerint a víz alá kellett merülni – mint egy búvárnak –, csak úgy tudták a feltekert damilt az akadókról lefejteni.

„Amikor megindult a hal, akkor engedtük, hogy menjen, amikor pedig megállt pihenni, akkor nekiálltunk bogozni a víz alatt. Búvárfelszerelésünk nem volt, én merültem le nagy levegővel, és megérzésre kerestem a damilt, mert a szemem nem tudtam kinyitni, nem láttam semmit a víz alatt. Én még ilyet sohasem csináltam, ösztönszerűen jött, mert tényleg nem volt más megoldás” – részletezte a különös fárasztási technikát, amely végül sikerre vezetett.

A nagy harcsát már másnap, vasárnap 0 óra 30 perc körül tudták partra emelni. A hosszát lemérték, és pontosan 258 centiméterig nyúlt ki a mérőszalag. Az azonban fel sem merült, hogy az éjszaka közepén nekiálljanak a tömegét is megmérni, és kikötni sem akarták. A hal testi épségét tartották szem előtt, és azonnal visszaengedték, így a tömegét csak saccolni tudták, 120 kiló körülire tippelték. Ez teljesen reális lehet, mert a múlt hónapban a Tiszából előkerült, és hitelesített harcsa 242 centiméteres létére 108 kilósra nőtt meg.  

A hal olya nagy volt, hogy négyen kellettek, hogy fel tudják emelni:

Aztán csak sikerült: 

A harcsa méreteiről ez a kép is árulkodik:

Tavaly novemberben beszámolt róla a Pecaverzum, hogy Czimmermann Gábor megakasztotta az Ohati 3-as horgásztavon az ország legnagyobb harcsáját, de végül 2,5 órás ádáz küzdelem után a hal megszökött. András szerint a most kifogott harcsa nem azonos a tavalyi példánnyal, szerinte ugyanis az a hal még nagyobb, három méter körüli lehet. 

A most partra került 258 centis hal országos csúcs lehetne, ha hitelesítették volna, ugyanis a rekordlista élén jelenleg egy 113 kiló példány áll 2013-ból.

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!