2022. május 21. szombat | Konstantin
Nagy fogások

Kifogták Magyarország harmadik legnagyobb harcsáját – videóval

Kifogták Magyarország harmadik legnagyobb harcsáját – videóval

108 kilós, 242 centiméteres, a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) által is hitelesített harcsát fogott a Tiszából Szuromi Kristóf. Négy ember kellett a mérlegelésnél, hogy felemeljék. A halat visszaengedték a folyóba. Ez minden idők harmadik legnagyobb hitelesített harcsája Magyarországon.  

Szuromi Kristóf 108 kilogrammos harcsát fogott május 5-én a Tiszából. Ez Magyarországon a legnagyobb pergetve fogott harcsa és a legnagyobb Tiszából kifogott, hitelesített harcsafogás is egyben – olvasható a Haldorádó Horgászportál Facebook-oldalán, ahol videó is megjelent

Szuromi Kristóf abban elmondta, kedvenc módszerét alkalmazta, az „éjszakai csorgós partdobálást”. Este 8 körül kezdték meg a horgászatot társával, nagyon rosszul indultak a dolgok, mert se rablásnak, se kishalmozgásnak nem látták nyomát. Aztán fél 11 körül, mint derült égből a villámcsapás, megérzett a hatalmas harcsa. 

Kristóf egy 60-200 grammos dobósúlyú botot használt, a csali pedig egy sárga színű, 12 centiméteres Salmo Perch volt. 

„Amikor beemeltem a csónakba a halat, fel sem merült bennem, hogy hazavigyük. Szerettem volna hiteles körülmények között lemérni, ezért a Mohosz segítségét kértem” – mondta Kristóf. 

Meg is érkeztek a Mohosz halőrei. Négy ember kellett, hogy a hatalmas harcsát felemeljék úgy, hogy a farka ne érjen le a földre, és a mérleg a pontos értéket tudja mutatni. 

„107 és 109 kiló között mozgott a mérleg, 108 kiló biztos megvolt” – árulta el Kristóf a videóban, amelyből az is kiderült, hogy a harcsa 242 centiméteresre nőtt meg. 

A Pecaverzum Dérer Istvántól, a Mohosz elnökhelyettesétől megtudta, hogy a 108 kilósnak hitelesített harcsa a magyar rekordlista harmadik helyére került.

Az első helyen 2010-ből egy 113 kilós harcsa áll, amelyet a Töröcskei-tónál csaltak horogra. A második helyet pedig Sasvári Márk foglalja el egy 109 kilós példánnyal, amit a Baranyai Kisvizeken fogott.

A most megjelent felvételen láthatók a fárasztás, a mérlegelés és a hal visszaengedésének pillanatai is, illetve Kristóf további részleteket árul el a fogás körülményeiről. Íme a teljes, 9 perces videó:

Új országos rekordlistát hoz létre a Mohosz. Részletek IDE KATTINTVA!

Az egyesület elnöke döntött tórekordot 93 kilós harcsával. Nézd meg a halat IDE KLIKKELVE!

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(fotó: Youtube)