2023. január 30. hétfő | Martina
Aktuális

35 centire emelték a ponty megtartható méretét – új horgászati koncepció Maty-éren

35 centire emelték a ponty megtartható méretét – új horgászati koncepció Maty-éren

Sok minden változik. A legfontosabbak: a Csongrád-Csanád megyei horgászvizeken 2022-től 35 centiméteres méretkorlátozással védik a pontyot, illetve, hogy a Maty-érre már csak sporthorgász éves engedélyt adnak ki, az Atkai Holt-Tiszán pedig bevezetik a behúzós jegyet.

Petíciót indított egy horgász, amikor megtudta, hogy a Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége (HECSMSZ) azt tervezi, hogy 2022-re nem bocsát ki éves területi engedélyt a Maty-érre.

„A Maty-éri víztározó 4-5 évvel ezelőtti leengedése után a horgászok pénzéből fejlődött vissza a víz. A horgászok pénzéből telepítették a halakat, most ezeket a horgászokat zárnák ki a horgászatból! Ezek a horgászok 4 éve horgásznak ott azért hogy a víz és élővilága újra fellendüljön” – fogalmaztak a petícióban, amelyet pár nap alatt közel 400-an írtak alá

A Pecaverzum az ügyben kereste a petíció megjelenésekor a HECSMSZ-t, ahol már tudtak az aláírásgyűjtésről. Pár nap türelmet kértek, azt ígérték, hamarosan hivatalos tájékoztatást adnak ki.

Ez január 4-én és 5-én két részletben megtörtént. Először az idei évi területi jegyárakat, majd pedig azok és a megváltozott horgászrend magyarázatát töltötték fel honlapjukra. 

Ezekből a tájékoztatásokból kiderül, hogy végül a megyei szövetség úgy szerette volna megoldani a dolgot, hogy a kecske is jól lakjon és a káposzta is megmaradjon. 

Ennek az lett az eredménye, hogy a Maty-éri víztározó kikerült a megyei területi jegyek érvényességi köréből. Viszont mégis lehet oda váltani éves engedélyt, de csak sportcélút. 

Ennek okairól a HECSMSZ azt írta, hogy az Intéző Bizottság 2022-től új horgászati koncepciót vezet be a Maty-éri víztározóval kapcsolatban, és a sporthorgászat irányvonalat kívánja megteremteni az éves és 24 órás felnőttek részére kiváltható sportcélú Maty-éri területi jegyekkel. 

„A Maty-ér a Dél-Alföld kiemelt evezős és horgászverseny pályája. Célunk, hogy a horgászoldalon a sporthorgászat iránt elkötelezett hobbi- és versenyhorgászok kedvező áron lehetőséget kapjanak. Célunk, hogy Szeged város közvetlen közelében elhelyezkedő országos hírű víztározó az evezőspálya kiváló adottságai mellett a sporthorgászat számára is méltó környezetet biztosítson, elsősorban halállományával, rendezett horgászhelyeivel” – fogalmaztak indoklásukban.   

Hozzátették, természetesen a hal megtartása továbbra is engedélyezett azok számára, akik 24 órás általános Maty-éri területi jegyet váltanak (24 óra alatt 3 darab ponty vagy amur és egy darab süllő vagy más ragadozó hal megtartása engedélyezett) 4400 forintért.

Arról is tájékoztattak, hogy a várható gazdasági viszonyokhoz (halár, bérköltségek, stb.) igazodva a jegyárak növekedése „sajnos elkerülhetetlenül szükséges volt”. 

A felnőttek részére kiadott éves területi jegyek árait jegyenként változó tendenciában, de a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) által meghatározott maximális jegyárnövekedési százalék (19,47) alatt állapították meg. Ez 5,26 és 11,54 közötti drágulást jelent. 

Új halvédelmi szabályként jelenik meg a HECSMSZ egységes horgászrendjében, hogy a ponty legkisebb kifogható mérete a korábbi 30-ról 35 centiméterre változott, illetve, hogy a drótszák használata tilos. 

A további szabálymódosítások között kell megemlíteni, hogy a Maty-éri víztározón és az Atkai Holt-Tiszán 2021-ig tilos volt az éjszakai horgászat november 1-től február végéig, e szabály a Maty-éren megszűnt, Atkán pedig átalakult. A rendelkezés alapján „december, január és február hónapokban a holtág külső ívén tilos a parti horgászat, illetve ez időszakban a holtág egész területén tilos az éjszakai csónakos horgászat." 

Magyarul a holtág belső oldalán lévő horgászhelyekről, víziállásokról szabad éjjel is horgászni. Fontos az is, hogy a halfajok közül a compó és sügér egyedeit sem lehet már megtartani. Utóbbi változás a Maty-éri víztározóra és a Gyálai-holtágakra is vonatkozik. 

Ugyancsak újdonság 2022-től, hogy a harcsára fajlagos tilalmi időt vezettek pedig a Tisza-folyó esetében, az Atkai Holt-Tiszán pedig bevezették a behúzós jegyet. Erről úgy döntött a HECSMSZ, hogy előtte kikérte a horgászok véleményét. 

Az új jegyárak ITT, az új horgászrend ITT érhető el.

Vissza kell dobni az 50 centi feletti pontyokat a jövőben egy Mohosz-horgászvízen. Részletekért KATTINTS IDE!

más halával is készíthetünk fotót 2022-től az új horgászrend szerint. Részletekért KLIKKELJ IDE!

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(fotó: HECSMSZ)