2023. május 30. kedd | Janka, Zsanett
Aktuális

A Bácshosz is támogatja az Invazív Halak Horgászatának Napját

A Bácshosz is támogatja az Invazív Halak Horgászatának Napját

A Bács-Kiskun megyei Horgászegyesületek Szövetsége (Bácshosz) is támogatja a Pecaverzum által életre hívott Invazív Halak Horgászatának Napját. A cél, hogy augusztus 7-én együtt csökkentsük a hazai vizekben az inváziós fajok jelenlétét.

„Nagyon jó ötletnek tartjuk a kezdeményezést. Fontos, hogy minél többször tudatosítsuk a horgászokban, hogy miért fontos a gyérítés, valamint kihangsúlyozzuk azt is, hogy ha már megfogják ezeket az inváziós halakat, ne dobják vissza” – emelte ki Kovács Gergely, a Bácshosz halgazdálkodási szakügyintézője.

A kezdeményezés fő támogatója szintén sokat tesz az invazív fajok gyérítéséért. A Bácshosz által kezelt területek közül a legnagyobb gondot a Lakiteleki Szikrai Holt-Tiszán és a Tiszaalpári Holt-Tiszán okozzák az inváziós halak. Emellett a Ferenc-csatorna holtágain, valamint a Nagybaracskai Öreg Dunán is számolnia kell a problémával a Bácshosznak.

„A törpeharcsák számának csökkentése az egyik legfontosabb feladatunk ezen a területen. Télen, a vermelési időszakban a mélyebb részeken összegyűlnek, és ott a varsasorokkal eredményesen lehet gyéríteni. A varsában csak elvétve akad más hal. Ha jól választjuk meg a technológiát és a helyszínt, akkor gyakorlatilag csak törpeharcsa kerül bele. A gyérítést nagy múltra visszatekintő halásztársaságokkal együttműködve végezzük, és a halőreink is mindig jelen vannak a halászatokon” – tette hozzá Kovács Gergely, akitől megtudtuk, előfordul, hogy egy varsával százötven-kétszáz kiló törpeharcsát is kiemelnek egyszerre.

Ha összeadjuk, hogy éves szinten mennyit halásznak le ebből a halfajból az általuk kezelt vizekből, akkor összesen több tízezer kilogramm törpeharcsáról beszélhetünk. A varsás gyérítés mellett azonban a horgászok segítségével is küzdenek az inváziós fajok ellen, egyesületeik ugyanis törpeharcsafogó versenyeket is szerveznek.

Aki fontosnak tartja az ügyet, csatlakozzon az Invazív Halak Horgászatának Napjához, és augusztus 7-én próbáljon meg minél több invazív halat fogni!

Érdemes lesz pecabotot ragadniuk a busahorgászoknak is, ugyanis egy nyereményjátékot hirdettünk számukra a Bogyóka Feeder Team támogatásával. Erről ITT olvashattok.

Törpeharcsára is megéri majd menni augusztus 7-én, ugyanis ehhez is kapcsolódik egy versenyünk. Hogy egészen pontosan mit lehet majd nyerni, arról hamarosan beszámolunk! 

(fotó, videó: Bácshosz)

Pecaverzum a közösségi médiában:

Kövessétek Facebook-oldalunkat!

Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!

Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!