2024. június 19. szerda | Gyárfás
Aktuális

A busahorgászat szabályozására készül a Mohosz

A busahorgászat szabályozására készül a Mohosz

A Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) szerint a busa „ipari méretű” szelekciója nem a sporthorgász feladata. A terítékfotók számos etikai, horgászrendi kérdést is felvetnek, amit mielőbb hatékonyan kezelni kívánnak. A jövőben nagyobb hangsúlyt fektetnének a szelekciós busahalászatra.

Megjelent a fogási naplók adatainak összesítését követően a 2022-es év horgászfogásainak statisztikája a Magyar Horgász augusztusi számában. 

A rangosban a busa 46 tonnával a 8. helyet foglalja el. Figyelemre méltó, hogy 2019-hez képest kicsivel több mint háromszoros növekedés mutatható ki, 15-ről 46 tonnára ugrott a mennyiség.

A 2021-es évhez hasonlóan újra elmondható, hogy a faj horgászata egyre jelentősebb, mert az elmúlt években látványosan fejlődik a szabályos fogási technikája és – levetkőzve a fajhoz kapcsolt sztereotípiákat – gasztronómiája is. Nagy átlagtömege okán fárasztása – főleg a folyókban – valódi sportélményt is jelent” – olvasható a Magyar Horgász cikkében, amelyet Dérer István, a Mohosz elnökhelyettese, az Országos Horgászszervezeti Szolgáltató Központ (OHSZK) főigazgatója írt alá. 

A cikkben azonban azt is rögzíti Dérer István, hogy a busa „ipari méretű” szelekciója nem a sporthorgász feladata. „A terítékként a parton heverő, sokszor 100 kilogramm mennyiségű »elajándékozandó« hal ténye és látványa számos etikai, horgászrendi kérdést is felvet, ami mielőbb hatékonyan kezelni kívánunk” – fogalmazott határozottan Dérer István. 

Szavaiból egyértelműen arra lehet következtetni, hogy a Mohosz foglalkozni fog a témával, és a jövő évi Országos Horgászrendben (OHR) már akár meg is jelenhetnek a szabálymódosítások. 

Dérer István elemző írásában megjegyzi, hogy a busa „állományának becslésére a horgászfogás még korlátozottan sem alkalmas, de számos vízen érősen jelzésértékű”. 

A Mohosz-vezető szerint a fő horgászszövetségi feladat a jövőben a szelekciós busahalászat – mint közfeladat – forrásainak megszerzése, a munka megkezdése, majd állandósítása.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: Pecaverzum)